• Sohta Nakabayashi

  Vinnare 2022
 • Nino D'Amico

  Vinnare 2021
 • Cristina Galietto

  Vinnare 2020
 • Maja Kralj 

  Vinnare 2019
 • Carlotta Dalia

  Vinnare 2017
 • Hedvika Švendová

  Vinnare 2016
 • Yan Kok

  Vinnare 2015
 • Peter Graneis 

  Vinnare 2014
 • Jonatan Bougt

  Vinnare 2013 
 • Gabriella Quevedo

  Vinnare 2012
Vinnare av Young Talents Competition 2022
Sohta Nakabayashi

Lunchkonsert
Fredag 29 september kl 12.00
UKK  Sal D
Fritt inträde

Young Talents Competition


Köp konsertbiljetter / Köp Lördagspass / Köp Contuttipass /
Köp konsertpass lördag

Contuttipass ger tillträde till alla workshops, masterclass, föredrag och konserter under tre dagar. Lördagspass ger inträde till alla workshops, masterclass, föredrag och alla konserter på lördagen. Konsertpass ger inträde till alla konserter dagen ifråga. 

Nu kan vi äntligen presentera finalisterna till årets Young Talents Competition 30 september!

Det blev sökande från 10 olika länder med exceptionellt hög nivå, vilket gjorde det ganska utmanande för juryn att välja ut finalisterna men nu har juryn har nu tagit sina beslut.

Följande har valts ut att delta i finalen den 30:e sept:
   Cerulean Trio (England)
   Eleonora Perretta (Italien)
   Elias Narendran (Norge)
   Fred Holmlund (Sverige)
   Jonas Egholm (Danmark)
   Thomas Petrucci (Italien)
   Tomasz Dziubinski (Polen)
   Vincenzo Fiamingo (Italien)

Tävlingskonsert Young Talent Competition
Lördag 30 september kl 13 Sal B
Var med, rösta fram publikens favorit!

__________________________________________________________________________________________

Anmäl dig till årets Young Talent Competition!
Sista anmälan 30 juli

Sedan 2008 tillbaka lyfter festivalen fram den nya generationens förmågor på gitarr genom att välja ut ett antal unga människor att delta i finalen av The International Young Talent Competition. Dessa finalister väljs ut av en jury från insända bidrag.

Vem får delta?
Tävligen är öppet för gitarrister från hela världen upp till 30 år och för alla genrer, klassisk, fingerstyle, jazz, rock, etc. Konstellationerna får vara solister eller ensembler.

Hur går det till?
En jury väljer maximalt 8 finalister till finalen som äger rum den 30 september.
En internationell jury bestående av deltagande artister kommer att välja vinnarna. Priserna delas ut under festivalenfesten på lördagkvällen.

Hur ansöker du?
Skicka din ansökan till tavling@uppsalagitarrfestival.se

1. Videolänk
Skicka en videolänk (tex youtube) med musiklängd på max 10 minuter. Du får fritt välja repertoar.

2. Kort presentation
Skicka också en kort presentation av dig; bakgrund, ålder, stil. Om ni är en ensemble så får ni presentera övriga medelmmar också.

3. Anmälningsavgift
Skicka anmälningsavgiften om 350 SEK samtidigt som du skicka ansökan till festivalens plusgironummer 29 830-7.
__________________________________________________________________________________________

Vinnaren på årets Young Talent Competition 2022
Sohta Nakabayashi (Japan) vann årets tävling!


Sju finalister från sex länder varav två från Sverige gör upp om vinsten i International Young Talents Competition. Tävligen äger rum för femtonde året vid Uppsala Internationella Gitarrfestival. De tävlande valdes ut i hård konkurrens med övriga sökande. De flesta med flera tidigare tävlingar i ryggen.

Musikens Hus Vänner bidrar igen med prispengarna till årets vinnare som väljs av en internationell jury. Första priset är på 25 000 kronor. Även publiken får rösta fram sin favorit! Det blir en mycket spännande konsert. Vem blir årets vinnare?

Finalisterna 2022 är följande:
Adam Danielson (Sverige)
Manuel Toucinho (Portugal)
Markus Yiango (Sverige)
Mateuz Waz (Polen)
Samrat Majumder (Skottland)
Sava Bozinovic (Serbia)
Sohta Nakabayashi (Japan)
__________________________________________________________________________________________Vinnare av The Young Talent Competition 2021
på Uppsala International Guitar Festival

Lördagen den 16 oktober, sista dagen av Uppsala International Guitar Festival, ägde den årliga Young Talent Competition rum.

Den internationella Young Talent Competition i Uppsala har blivit ett allt viktigare inslag på Uppsala International Guitar Festival. Tävlingen är öppen för gitarrister upp till 25 år från hela världen och täcker alla genrer och ägde rum för tolfte gången.

8 finalister från sju olika länder spelade i finalen på Uppsala Konsert & Kongress.
Musikhusets vänner i Uppsala står för prispengarna.

Vinnare 2021 Nino D'Amico, Italien
Förstapriset går till Nino D'Amico 23 år, född i Neapel, Italien
Juryns motivering: ”Med musikalitet, konstnärliga uttryck, bra stilsinne tog han oss med på musikalisk resa”. Priset består av 25 000 kr samt en konsert i nästa års festival i Uppsala!

Andra pris till Rumänien och Italien
Andra pris går till Ovidiu Pintilie från Rumänien och Eleonora Perretta från Italien.
De delar på 10 000 kr.

Publikens favorit går till Nino D'Amico
Priset som publikens favorit gick även till italienaren Nino D'Amico.

Juryn
Den internationella juryn bestod av
Suzanne Persson, ordförande, Sverige,
Roberto Aussel, Argentina och
Pepe Paya, Spanien.
__________________________________________________________________________________________

Finalister 2021

I år har vi haft 17 ansökningar från 10 länder för den 13:e International Young Talents- tävlingen på Uppsala International Guitar Festival. Spelnivån har varit mycket, mycket hög vilket har gjort det svårt för juryn att välja finalisterna för konserten 16:e oktober 2021 i Uppsala konserthus. Juryns slutliga beslut är dock att följande personer kommer att delta i finalen den 16 oktober:

Cecilia Edman Bergman, Sverige
Cecilia Edman Bergman är upp-vuxen i Harads i Norrbottens län och bedrev sina kandidatstudier i Piteå för professor Jan-Olof Eriksson. Nu är hon nyutexamine-rad från Malmö musikhögskolas masterutbildning i klassisk gitarr, där hon studerat för professor Göran Söllscher och David Hansson. Hon spelar gärna kammarmusik och gör egna arrangemang för gitarr. Cecilia har erhållit stipendier från bland annat Kopelius och Kungliga Musikaliska Akademien.

Eleonora Perretta, Italien
Eleonora Perretta är född 1995 i Neapel, Italien. Redan som barn vann hon priser i såväl nationella som internationella gitarrtävlingar, något som har fortsatt genom hennes musikaliska karriär. Hon har studerat på musikkonser-vatoriet ”San Peitro a Majella” i Neapel och sedan fortsatt med masterprogrammet på Conserva-torio di Musica ”Domenico Cimarosa” i Avellino (Italien), där hon nu studerar. Utöver sina studier arbetar hon med att spela in album, där hon deltar både som solist och i duo.

Irmina Brudny, Polen
Irmina Brudny är uppvuxen i Warszawa, Polen. Under årens lopp har hon framträtt på flera stora konsertscener i Polen och vunnit priser i både nationella och internationella gitarrtävlingar. För tillfället studerar Irmina på musikakademin i Kraków och vid Jagiellonian University i Kraków. Hennes favoritperiod inom gitarrmusik är 1900-talet, även om hon också gärna spelar barockmusik, i synnerhet J.S. Bach.

Nino D'Amico, Italien
Nino D’Amico (Eurostrings Artist 2019/20) är född 1997 i Ottaciano, Neapel, Italien. Han har studerat på musikkonservatoriet ”San Pietro a Majella” i Neapel och under åren deltagit i många masterclasses med framstående gitarrprofiler som möjliggjorts genom hans deltagande i Eurostrings-programmet. Nino har framträtt vid en rad internationella gitarrfestivaler och tävlingar, däribland Uppsala Internationella Gitarrfestival (2020), och belönats med flertalet priser och utmärkelser.

Ovidiu Pintilie, Rumänien
Ovidiu-Andrei Pintilie är en prisbelönt klassisk gitarrist från Rumänien. För tillfället läser han sista år på sina masterstudier vid National University of Music Bucharest, där han studerar för Catalin Stefanescu-Patrascu. Ovidiu debuterade som sologitarrist år 2019 vid Romanian Atheneum och har deltagit i flera gitarrfestivaler och masterclasses med välkända gitarrprofiler. Bland de många gitarrtävlingar som han med framgång deltagit i finns Harmonia Cordis International Guitar Competition, i vilken han kammade hem förstapriset.

Pooya Mirzayi, Iran
Pooya Mirzayi är född i Shahin Shahr, Iran. Under sina studier i klassisk gitarr har han deltagit i flertalet masterclasses med framstående gitarrister och återkommande framträtt på konserter i hemstaden. Trots universitetsstudier vid sidan av musiken har han fullt fokus på klassisk gitarrmusik och deltar regelbundet i internationella gitarrtävlingar.

Yuchen Zhang, Kina
Yuchen Zhang är född 1998 i Wuhu i den kinesiska provinsen Anhui. Hon har studerat vid Tianjin Music High School och senare vid Zagreb Music Academy i Kroatien. Under studietiden har hon vunnit flera priser, deltagit som solist på en skivinspelning och framträtt på flera festivaler och konserter. Sista året av sina masterstudier tillbringade hon i Zürcher Hochschule der Künste i Zürich. Nu till hösten påbörjar hon studier vid London Royal Academy of Music.

Yuki Saito, Japan
Yuki Saito, född 1997 i Tokyo, är en av Japans bästa gitarrister av den yngre generationen. Han har framgångsrikt deltagit i såväl nationella som internationella tävlingar, där hans långa lista på förstapriser bland annat rymmer Kaj’s Guitarstore Guitar Competition i Nederländerna och Aalborg International Guitar Competition i Danmark. Under 2019 gjorde han en konsertturné i Europa och Turkiet och blev samma år utsedd till en av Eurostrings ”Young Stars of 2019”. Sedan 2016 studerar han i tyska Weimar.
__________________________________________________________________________________________

Delta i tävlingen International Young Talent Competition 2021

Sista anmälningsdag: 1 juli

Första pris: 25 000 SEK
Andra pris: 10 000 SEK
Föreningen Musikens Hus Vänner bidrar med prispengarna!
Stort tack till Musikens Hus Vänner!

Vinnaren kommer att få spela en konsert i nästa årsfestival i Uppsala!
Fler priser tillkommer. Även Publikens favorit utses. Bland de bästa klassiska gitarrister, kommer de att kunna ta del av EuroStrings utbytesprogram, turnéer och andra EuroStrings årliga tävligen!
__________________________________________________________________________________________
The international Young Talent Competition i Uppsala har blivit ett allt viktigare inslag vid Uppsala Internationella Gitarrfestival. Tävlingen är öppen för gitarrister upp till 25 år från hela världen och omfattar alla genrer och ägde rum för tolfte gången.
Årets tävling blev sänt live online till hela världen, så även publiken fick skicka in sin röst och välja publikens favorit.
Fem stycken finalister från fem olika länder spelade vid finalen lördag den 10 oktober på Uppsala Konsert & Kongress. Musikens hus vänner I Uppsala står för prispengarna.

Vinnaren 2020 Cristina Galietto, Italien

Första priset gick till Cristina Galietto från Italien
Juryns motivering:
” Hennes tolkning av Rodrigos Tres Piezas fängslade en enig jury. Musikalitet, teknik och scennärvaro i fint avvägd balans.”
Priset består av 25.000 SEK, en konsert i nästa års festival i Uppsala samt deltagande i EuroStrings Artists exchange programme med turné i flera länder i Europa under 2021.

Andra placering till Portugal
Andra priset går till portugesen Francisco Luis som får 10.000 SEK.

Publikens favorit till en svensken Salomon Jakobsson.
Även publiken fick rösta. Priset som publikens favorit gick till svenske fingerstyle gitarristen Salomon Jakobsson.

Juryn
Den internationella Juryn bestod av ordförande Mats Bergström, Sverige, Analia Rego Argentina samt Ulf Hellerstedt, Sverige.

Prispengar

Musikens hus vänner bidrar igen med prispengarna till årets vinnare


Finalisterna är ...
Belmin Okanovic (Bosnien/Herzegovina)
Cristina Galietto (Italien)
Emma Schützmann (Tyskland) 
Francisco Luis (Portugal)
Jonas Egholm (Danmark)
Salomon Jakobsson (Sverige)
Sergey Perelekhov (Ryssland)


Delta i tävlingen 2020.  Sök senast 15 july!

International Young Talent Competition 2020
Första Pris: 25 000 SEK
Andra Priset: 10 000 SEK
Vinnaren kommer också att få spela en konsert i nästa årsfestival i Uppsala!
Från  och med 2018 kommer bland de bästa klassiska gitarrister kunna ta del av EuroStrings utbytesprogram, turnéer och andra EuroStrings årliga tävligen!
Fler priser tillkommer. Även Publikens favorit utses.
Föreningen Musikens hus vänner bidrar med prispengarna!

Bakgrund
Sedan 2008 tillbaka lyfter festivalen fram den nya generationens förmågor på gitarr genom att välja ut ett antal unga människor att delta i finalen av The International Young Talent Competition. Dessa finalister väljs ut av en jury från insända bidrag. Förra årets vinnare blev slovenskan Maja Kralj. 2019 fick vi sökningar från 23 länder!

Vem får delta?
Tävligen är öppet för gitarrister från hela världen upp till 25 år (ännu en 26 fyllda) och för alla genrer, klassisk, fingerstyle, jazz, rock, etc. Konstellationerna får vara solister eller ensembler.
En jury väljer maximalt 8 finalister  till finalen som äger rum den 10 oktober.
En internationell jury  bestående av deltagande artister kommer att välja vinnarna. Priserna delas ut under festivalens avslutningsfest på lördag kvällen.

Hur ansöker du?
Skicka din ansökan till  tavling@uppsalagitarrfestival.se. 
1. Skicka en videolänk (tex youtube) med musiklängd på max 10 minuter. Du får fritt välja repertoar.
2. Skicka också en kort presentation av dig; bakgrund, ålder, stil. Om ni är en ensemble så får ni presentera övriga medelmmar också.

3. Anmälningsavgift: Skicka anmälningsavgiften om 250 SEK samtidigt som du skicka ansökan till festivalens plusgironummer 29 830-7.


Första priset 2019 går till ...

Maja Kralj från Slovenia! Stort grattis! Hon vinner även publikens favorit!
Pris 25000 SEK och deltagande i EuroStrings Artists exchange programme. Hon får även en Konsert in Uppsala nästa år!
"För hennes lyriska spel, musikaliska mod, blomstrande frasering, och förmåga att kommunicera känslor i musiken genom en fängslande bred av klangfärger, går första pris till Maja Kralj."
Andra priset går till  Cristina Galietto, Italien, 10000 SEKÅrets finalister till Young Talents utsedda!

Spelar på lördag 12, kl 12.30
Publiken får rösta på sin favorit!

Christina Galietto; Italien
Mozaik Guitar Quartet , Michael Lochery (Scotland), Hannelore Vander Elst (Belgium), Alvaro García Peón (Spain) and Utkan Aslan (Turkey)
Maja Kraij, Slovenia
Belmin Okanovic, Bosnia- Hercegovina
Jakob Morozinski, Polen
Przemyslaw Religa, Polen
1a pris 25000 SEK och deltagande i EuroStrings Artists exchange programme.
Samt en konsert i Uppsala nästa år!
2a pris 10000 SEK

Vinnaren 2018

Stephanie Jones Australien

Internationella  juryn utsåg enhälligt Stephanie Jones till vinnare av Young Talent Competition 2018:
”Stephanie Jones är en musiker och artist som obönhörligen fångar publikens fulla uppmärksamhet. Juryn imponerades särskilt av hennes rytmkänsla, de många färgerna i hennes tonbildning, hennes medvetna användande av dynamik och artikulation samt hennes avslappnade scennärvaro.”

__________________________________________________________________________________________

Finalisterna 2017

Italienska Carlotta Dalia studerar för närvarande vid Rinaldo Franci-institutet i Siena och för Carlo Marchione i Rom. Hon tar även lektioner för Frédéric Zigante och har tidigare bland annat studerat för Aniello Desiderio. Hon är sedan 2016 D'Addario-artist och har vunnit närmare trettio både italienska och internationella musiktävlingar.

Dominika Svendova, Tjeckien, är yngre syster till Hedvika Svendova som även hon framträder vid året festival och tidigare vunnit Young Talents Competition. Dominika börja spela gitarr vid fyra års ålder och studerar för närvarande vid konservatoriet i Pardubice. Hon spelar också flöjt och har belönats med flera priser, bland annat som ung talang av den tjeckiska televisionen.

Ioannis Theodoridis kommer från Sverige men är bosatt i England efter studier på the Trinity Laban och RCM i London med stipendier från Gålöstiftelsen, Helge Ax:son Johnssons Stiftelse och Kungl. Musikaliska Akademien. Just nu studerar han Master of Advanced Studies på distans i Schweiz med läraren Lorenzo Micheli, som stipendiat från Kempe-Carlgrenska fonden.

Kristian Del Cantero från Ontario, Kanada, studerar för närvarande vid konservatoriet i Amsterdam för Johannes Möller. Han har tidigare turnerat i både Nordamerika och Europa vunnit ett stort antal internationella gitarrtävlingar. Under sommaren har han studerat för Grammyvinnaren Sharon Isbin vid Aspen Music Festival and School.

Kristina Vårlid kommer från Norge men tog sin examen med toppbetyg från Prince Claus-konservatoriet i Nederländska Groningen. Hon har erhållet en rad priser och bedriver nu diplom-studier vid Musikhögskolan i Oslo. Hon har också deltagit i master classes för bland andra Leo Brouwer, Pepe Romero, Göran Söllscher och Aniello Desiderio.

Marcin Kuzniar kommer från Krakow där han började spela gitarr vid sju års ålder. 2016 tog han examen med toppbetyg från Musikaliska akademin i Katowice där han studerat för Alina Gruszka och Marcin Dylla. Han har vunnit en rad Polska och internationella priser och belönats med flera stipendier från det polska kulturministeriet.

Nicklas Boman från Sverige har studerat vid Musikhögskolan i Örebro där han i år tog examen inom det konstnärliga kandidatprogrammet i musikalisk gestaltning med inriktning på jazz- och rockmusik. Nicklas Boman har fått ett flertal utmärkelser, bland annat har han erhållit stipendium från Kungliga Musikaliska Akademin för att utveckla sitt gitarrspel.

Salomon Jakobsson, Sverige, skapar en fantasifull väv av ljud som varierar från komplext och intensivt till fridfullt och flödande. Inspirationen hämtar han från både jazzmetal, impressionism och minimalism. Förra året släppte han sitt debutalbum In The Valley of Notes och påbörjade nyligen studier på individuella musikerprogrammet vid Musikhögskolan i Malmö.
__________________________________________________________________________________________

Unga stjärnor gör upp i final
på International Young Talent Competitition 2016

Första Pris: 25.000 SEK

Tävlingen för unga musiker – The International Young Talent Competition – är ett allt viktigare inslag vid Uppsala Internationella Gitarrfestival. Den är öppen för gitarrister upp till 25 år från hela världen och omfattar alla genrer.

– Det är fantastiskt roligt att tävlingen växer för varje år. Tävlande från tolv länder och på högsta konstnärliga nivå sökte, sju finalister från sex länder gick vidare till finalen.

Många tjejer fanns representerade i år och är i majoritet vid finalen med fyra av de sju finalplatserna. En internationell jury utser vinnaren. I år kommer även publiken få rösta fram sina favoriter.

Årets finalister från sex olika länder representerar flera olika stilar. Klassiska gitarristen Katarzyna Smolarek från Polen har vunnit flera priser och studerar vid anrika Mozarteum i Salzburg. Marton Stummer från Gyor, ger egna konserter och deltog även i förra årets tävling. Också svenske Ioannis Theodoridis känner vi igen från förra årets final. Han studerar nu i London och ger konserter i kyrkor och konserthallar i Sverige och England. Norske Tormund Blikra Vea från Stavanger har spelat klassisk gitarr sedan tioårsåldern och studerar han vid musikhögskolan i Oslo. Klassiska gitarristen Martina Barlotta från Italien har examen från Santa Cecilia-konservatoriet i Rom och har vunnit en lång rad internationella priser. De tjeckiska systrarna Hedvika och Dominika Švendová började båda spela gitarr vid fyra års ålder. Hedvika Švendová har studerat vid konservatoriet i Pardubice och belönats med flera priser, bland annat som ung talang av den tjeckiska televisionen. Ett pris som också gått till Dominika Švendová, som även hon nu studerar vid konservatoriet i Pardubice.

__________________________________________________________________________________________

Vinnaren utsedd till
The International Young Talents 2015

Två unga tjejer vann första respektive andra priset på årets International Young Talents Competition 2015 vid Uppsala internationella gitarrfestival. Sju stycken finalister från sex olika länder spelade på finalen.

Första pris
“Vinnaren av The International Young Talent Competition 2015 framförde sina stycken med djup koncentration, stark scennärvaro och en utmärkt förmåga att kommunicera musikaliska idéer. Det första priset om 20 000 kr går till norskan Ho Yan Kok.”

Andra pris
“För ett enastående framträdande, utmärkt av ett imponerande behärskning av instrumentet”, andra priset går till sextonåriga Carlotta Dalia från Italien, en Rodriguez konsertgitarr.

Speciellt omnämnande
För ett energiskt och förgrikt framtrödande, har juryn givit ett speciellt omnämnande till The Nordic Guitar Duo, bestående av Max Näpel och Alvi Joensen från Tyskland och Färöarna.

Juryn
Den internationella Juryn bestod av ordförande Peter Berlind Carlson, Elena Casoli, Bobbo Andersson och Derek Gripper.

__________________________________________________________________________________________

Finalisterna 2015 är klara 

Tävlingen för unga musiker – The International Young Talent Competition – har blivit ett allt viktigare inslag vid Uppsala Internationella Gitarrfestival. Tävlingen är öppen för gitarrister upp till 25 år från hela världen och omfattar alla genrer – klassiskt, fingerstyle, jazz, rock, etc.

— Aldrig tidigare har så många sökt till Young Talents Competition som vid årets festival, säger festivalledarna Klaus Pontvik & Stefan Löfvenius. Efter mödosamt juryarbete är nu sju finalister uttagna till finalkonserten lördag 10 oktober. Efter konserten utser en internationell jury årets vinnare.

Finalisterna vid årets tävling för unga talanger kommer från många olika länder och representerar flera olika genrer. Isländska Gulli Björnsson är både klassisk gitarrist och kompositör och studerar just nu vid Yale School of Music i USA. Carlotta Dalia som kommer från Italien har vunnit en lång rad utmärkelser för sitt klassiska gitarrspel och studerar just nu för Aniello Desiderio. Nordic Guitar Duo utgörs av gitarristerna Alvi Joensen från Island och tyske Max Näpel. De träffades på Musikhögskolan i Malmö. Tillsammans har de skaffat sig en bred repertoar men har ett särskilt fokus på latinamerikansk musik. Svenske Ioannis Theodoridis studerar just nu i London för Chris Stell och Carlos Bonell som stipendiat av Gålöstiftelsen och Helge Ax:son Johnsson stiftelse. Han ger dessutom omkring 60 konserter årligen i kyrkor och konserthallar i både Sverige och England. Självlärde fingerstyle-gitarristen Jacky Bastek från Norge har just gått ut gymnasiet och är för närvarande verksam i Frankfurt, Tyskland. Ho Yan Kok kommer från Oslo men studerar för närvarande vid Musikhögskolan för musik och dans i Köln. Marton Stummer från Gyor, Ungern, har vunnit en rad tävlingar och är verksam inom flera genrer, både som pedagog och solist. Han har även turnerat internationellt, bland annat i USA. 

__________________________________________________________________________________________

Vinnare 2014

Vinnaren av International Young Talents Competition 2014 vid Uppsala internationella gitarrfestival är Peter Graneis från Tyskland med följande motivering:

"... för förmågan att låta musiken tala,
via en total kontroll över instrumentet ..."

Den internationella Juryn bestod av ordförande Peter Berlind Carlson, Berta Rojas, Bobbo Andersson och Matt Withers.

Övriga tre finalister var: Susanna Risberg (Sverige) , Zvonimir Filjak (Kroatien) och Fredrik Toremark (Sverige).

Alla finalister har erhållit ett diplom var och vinnaren 20.000 SEK. Tillkännagivandet ägde rum på lördagkväll 11 oktober under festivalens festmiddag på Uppsala Konserthus.

__________________________________________________________________________________________

Finalisterna 2014 är utsedda

Aldrig förr har så många sökt till Young Talents Competition på Uppsala Gitarrfestival som i år. Efter ett tufft arbete lett av Stefan Löfvenius, konstnärlig ansvarig på gitarrfestivalen, har nu fyra finalister utsetts till konserten som kommer att gå av stapeln lördag den 11 oktober. En internationell jury kommer där att utse vinnaren.

Internationella gitarrfestivalen lyfter sedan några år fram nya unga talanger på gitarr genom att välja ut i år max fyra stycken finalister till tävlingskonserten Young Talents Competition. Tävligen är öppen för gitarrister från hela världen upp till 25 år och för alla genrer, klassisk, fingerstyle, jazz, rock, etc. En internationell jury kommer efter konserten att utse en av finalisterna som vinnare. Vinnaren får 20 000 kronor och diplom.

I år har mer en dubbelt så många sökt till tävlingen och glädjande nog många fler från utlandet. Nivån är högre än någonsin.

De utvalda finalisterna Young Talents Competition 2014 till är:
Susanna Risberg (Sverige)
Fredrik Toremark (Sverige)
Zvonimir Filjak (Kroatien)
Peter Graneis (Tyskland)

Susanna Risberg
Vid tio års ålder fick Susanna Risberg sin allra första gitarr. Inspirerad av sin idol Jimi Hendrix bildade hon sin första blues/rock-trio. Alltid sökande efter nya utmaningar har hon närmat sig jazzen men är samtidigt bred och spelar även blues, pop, rock och klassiskt. Hon har studerat vid Berklee College i Boston, USA, för gestalter som Mick Goddrick, David Fiuczynski, Hal Crook och Tim Miller. 2011 tilldelades hon det prestigefyllda "Jimi Hendrix Award". Susanna arbetar som musiker på heltid och har gjort inspelningar och framträtt med musiker som Marit Bergman, Henric De La Cour, Miriam Bryant, Rolf Jardemark, Erik Weissglas, Samia, Nina Natri, Nadia Nair med flera.

Fredrik Toremark
Två händelser har drastiskt påverkat 17-årige Fredrik Toremark. Dels när han oplanerat gick på den australienske gitarristen Tommy Emmanuels konsert när han besökte Arvika 2008. Dels när han såg den amerikanske gitarristen John Mayer spela på Skavlan. John bevisade för Fredrik att man kan spela bra gitarr samtidigt som man sjunger. Idag är Fredrik säker på vad han vill syssla med i framtiden. Han inspireras av musiker som Stevie Ray Vaughan, Eric Clapton, Mark Knopfler, B.B. King, Andy McKee, The tallest man on earth, Elton John och många fler.

Zvonimir Filjak
Tjugoårige Zvonimir Filjak kommer ursprungligen från Pitomaca i norra Kroatien. Under gymnasieåren flyttade han till Zagreb där hans studerade för Ante Cagalj vid Elly Basic Music School. För närvarande är hans hemstad Glasgow där han studerar för den kända pedagogen och gitarristen Allan Neave vid Royal Conservatoire of Scotland.

Peter Graneis
Det var som nioåring Peter Graneis från Tyskland först fick tag i en gitarr och började spela. Det blev början på ett liv med musiken. Idag studerar han på avdelningen för musik och konst vid Universitetet i Stuttgart där han snart kommer att ta sin examen. Hans lärare är professor Johannes Monno och professor Ivo Kaltchey. Han har varit finalist och pristagare i flera internationella gitarrtävlingar och innehar sedan 2012 det prestigefyllda Yehudi Menuhin Live Music Now Scholarship.

__________________________________________________________________________________________

Vinnare 2013

Vid den avslutade gitarrfestivalen i Uppsala visade framtidens stjärnor upp sig i tävlingen Unga förmågor. Alla fyra finalisterna briljerade. Den internatio-nella juryn var ändå tvungen att utse en vinnare: Jonatan Bougt. Han tog hem segern med ”sin naturliga musikalitet, professionalism, koncentrerade scennärvaro och tekniska briljans”.

Nittonårige Jonatan från Högdalen i Stockholm har gått Södra Latins Yrkes-musikerlinje och nyligen påbörjat sin vidareutbildning på klassisk gitarr vid Royal College of Music i London.

Vid festivalmiddag fick Jonatan ta emot diplom och första pris som bestod av en Ibanez Premium elgitarr och en Ibanez Jemini distpedal designad av Steve Vai, värde 10 000 kronor. Priset är skänkt av Crafton Musik AB. Dessutom en presentlåda med olika gitarrtillbehör från D'addario Foundation.

Ett särskilt omnämnande av juryn fick också singer-songwritern Madeleine Eliasson för sina ”personliga låtar och en självklar kommunikation med publiken”. Hon belönades med diplom och presentlåda med gitarrtillbehör från D'addario Foundation.

Tävlingen Unga Förmågor uppmuntrar och synliggör den nya generationens gitarrister oavsett i vilken genre de är verksamma. Under flera års tid har Uppsala Internationella Gitarrfestival bjudit in gitarrister upp till 25 år att skicka in sina tävlingsbidrag. En internationell jury utser vinnaren.
__________________________________________________________________________________________

Finalister 2013


Finalisterna inför tävlingen Unga Förmågor 2013 är utvalda!

Finalister 2013
Jonatan Bougt — Madelene Eliasson — Sarah Longfield — Rasmus Vamos Fecher

Konserten med de fyra finalisterna kommer att gå av stapeln:
Lördag 12 okt kl 13:30 i sal B
Kom och heja på våra nya unga talanger!


Jonatan Bougt, Sverige
Jonatan Bougt är 19 år och kommer från Högdalen i Stockholm. Han har efter tre års studier för Bo Hansson vid Södra Latins Yrkesmusikerlinje nu påbörjat sin vidare-utbildning på klassisk gitarr vid Royal College of Music i London. Jonatan har mottagit ett flertal stipendier, som Jörgen Rörby-stipendiet och Kungliga Musikaliska Akademiens Ungdoms-stipendium samt ett brasilienstipendium som ledde till konserter och TV-framträdanden i Brasilien sommaren 2012.

Madelene Eliasson, Sverige
Madelene Eliasson började spela gitarr i tioårsåldern.
I början mest akustiskt eftersom hon alltid älskat folkinspirerad musik. Men när hon kom in på Kulturamas elgitarrlinje i gymnasiet blev även elgitarren en självklarhet. Hon breddade sitt spel mot både jazz och rock och började skriva egen musik.
Som sina inspirationskällor nämner Madelene Tallest Man on Earth och Joni Mitchell.


Sarah Longfield, USA
Självlärda Sarah Longfield från Wisconsin i USA började tidigt spela piano men övergick till gitarr i 12-årsåldern. Sedan dess har hon även lagt sång, bas, trummor och keyboards till sina färdigheter. Gitarren är fortfarande hennes huvudinstrument, men sex strängar räckte bara ett par år för Sarah. Via sjusträngad gitarr spelar hon idag vid 21 års ålder på en åttasträngad gitarr.Rasmus Vamos Fecher, Sverige
Rasmus Vamos Fecher är född 1990 i Stockholm. Han började spela gitarr vid nio års ålder och fick några senare Mårten Falk som lärare. Det kom att bli ett avgörande möte för då insåg Rasmus att han ville satsa på ett liv som gitarrist. Efter det har Rasmus studerat för Bo Hansson vid Södra Latins Gymnasium och Göran Söllscher vid Malmö Musikhögskola. För närvarande går han på musiklinjen vid Oskarshamn Folkhögskola där han har Eric Lammers som lärare.

Tävlingskonsert
Young Talent Competition
Lördag 30 september kl 13
Sal B

Var med, rösta fram publikens favorit!
Lördagspass
Lördagspass ger inträde till alla workshops, masterclass, föredrag och konserter den dagen – till ett förmånligare pris.

Köp Lördagspass
Contuttipass
Contuttipass ger tillträde till alla workshops, masterclass, föredrag och konserter under tre dagar.

Köp Contuttipass
Konsertpass lördag
Konsertpass ger inträde till fler konserter den dagen – till ett förmånligare pris.

Köp Konsertpass lördag

Vem får söka?

Du får vara max 30 år.
Sista anlämningsdag: 30 juli 2023
tavling@uppsalagitarrfestival.se

1. Max videolängd 10 min
2. Fritt val av program
3. Kort presentation om dig
4. Ansökningsavgift: 350 kr 
5. Plusgirot 29830-7

Huvudvärdar

                                             
Sponsorer, gitarrvänner och samarbetspartners

                                          
                                                        


                                                                    


       
                                                                            Uppsala Gitarrfestival är medlem i följande organisationer och nätverk


                                          

Uppsala Internationella Gitarrfestival
Uppsala, Sweden
infoo@ouppsalagitarrfestival.se
Org.nr/VAT SE556735-9103

© 2022 Uppsala Internationella Gitarrfestival