• GÖRAN SÖLLSCHER

  • CARLOTTA DALIA

  • CHRISTIAN KARLSEN

  • Svenska Kammarorkestern 


Contuttipass ger tillträde till alla workshops, masterclass, föredrag och konserter under tre dagar. Torsdagspass ger inträde till alla workshops, masterclass, föredrag och konserter på torsdagen.
Invigningskonsert
28 september Universitetsaulan

Välkommen till storslagen invigning av årets jubileumsfestival med gitarrnestorn
Göran Söllscher och det unga italienska stjärnskottet Carlotta Dalia. Tillsammans med Svenska Kammarorkestern under ledning av Christian Karlsen, tar de sig an bland andra Beatles, Beethoven och Joaquín Rodrigo. Dessutom får vi höra
den exceptionellt talangfulla Uppsala Guitar Quartet.

Presenteras i samarbete med Spanska Ambassaden

Medverkande
Göran Söllcher, Carlotta Dalia, Uppsala Guitar Quartet (Alvaro Toscano,
Cristina Galietto, Jack Hancher, and Filip Miškovic), Svenska Kammarorkestern.
Dirigent. Christian Karlsen.

Program
Beatles musik, Beethoven Symfoni nr 1 C-dur op.21, Joaquin Rodrigos Concierto Andaluz och Castelnuovo-Tedesco - guitar concerto no. 1.

Jubileumsfestivalens invigningskonsert i Uppsala universitetsaula blir en praktfull musikalisk upplevelse. Ett konsertmöte mellan klassisk musik och populärmusik, mellan kulturer och generationer. Där kärleken till musiken och gitarren binder samman programmet och en kammarorkester bildar en magnifik klangbotten.

Göran Söllscher fick sitt genombrott i slutet av sjuttiotalet och räknas som en av världens främsta gitarrister. Framförallt har han ägnat sig åt barockmusik, men har också visat på en överraskande genrebredd med sina enastående tolkningar av Beatles-låtar, vilka vi får höra prov på i kvällens konsert. Nyligen valdes Göran som första svenska gitarrist in i Hall of Fame för klassisk gitarr i USA.

Carlotta Dalia imponerade redan som åttaåring med en extraordinär talang för klassisk gitarr och räknas som en av de mest tongivande gitarristerna i sin generation. Den unga italienskan har redan vunnit över 40 priser, inklusive Young Talents Competition i Uppsala 2017. Håll öronen på henne framöver!

Extra stolta är festivalen över årets samarbete med Svenska Kammarorkestern som medverkar vid kvällens konsert under ledning av Christian Karlsen. Orkestern, med Örebro konserthus som bas, har erövrat några av världens stora scener och har bland annat spelat på Proms i London och på Lincoln Center i New York City.

"Tonspråket är överraskande och nytt. Sjuder av liv och kraft."
New York Times om Svenska Kammarorkestern

Dirigenten Christian Karlsen besökte senast festivalen för två är sedan och framförde då en bejublad Concierto de Aranjuez. Han har vunnit en grammis för bästa klassiska album och har samarbetat med välrenommerade tonsättare som polarpristagarna Steve Reich, Kaija Saariaho och Sofia Gubaidulina, för att nämna några. På konserten medverkar också Uppsala Guitar Quartet, som du kan läsa om här intill.

Idén föddes när de fyra talangfulla unga gitarristerna möttes under Eurostrings-programmet i Uppsala 2021. De fann varandra och lusten att göra något tillsammans växte. Nu ser vi dem för första gången på scen som Uppsala Guitar Quartet.

En viktig del för Uppsala Gitarrfestival är att lyfta den unga generationens gitarrister. Därför är det en storglädje att inte bara få presentera  fantastiska enskilda unga musiker, utan en hel grupp. Uppsala Guitar Quartet består av fyra briljanta talanger från fyra olika länder; italienskan Cristina Galietto, britten  Jack Hancher, spanjoren Alvaro Toscano och Filip Miškovic från Kroatien. Var och en har vunnit ett flertal internationella tävlingar,inklusive Uppsala Young Talents Competition. Uppsala Guitar Quartet är en grupp klart lysande unga musiker som definitivt kommer att låta höra om sig framöver.

Invigningskonsert
Torsdag 28 september kl 18.30
Universitetsaulan
Torsdagspass
Dagspass ger inträde till alla workshops, masterclass, föredrag och konserter den dagen – till ett förmånligare pris.

Köp Torsdagspass
Contuttipass
Contuttipass ger tillträde till alla workshops, masterclass, föredrag och konserter under tre dagar.

Masterclass med Göran Söllscher
Fredag 29 september kl 10
UKK - Sal K3-K4

Köp Masterclass-biljetter


Workshop
Fredag 29 September kl 16
UKK - Sal K3/K4 
My way in classical guitar 
med Carlotta Dalia

Huvudvärdar

                                             
Sponsorer, gitarrvänner och samarbetspartners

                                          
                                                        


                                                                    


       
                                                                            Uppsala Gitarrfestival är medlem i följande organisationer och nätverk


                                          

Uppsala Internationella Gitarrfestival
Uppsala, Sweden
infoo@ouppsalagitarrfestival.se
Org.nr/VAT SE556735-9103

© 2022 Uppsala Internationella Gitarrfestival