På programmet bl a M. PEREIRA Lendas Amazonicas (Europapremiär) för duogitarr och orkester, G. FAURE Pavane op. 50, E. CHABRIER Suit pastorale.

Duo Siqueira Lima i ett samarbete med Gävle symfoniorkester uruppför Marco Pereiras fantastiska verk för duogitarr. Hans verk Lendas Amazônicas kommer att framföras som en av festivalens höjdpunkter med kompositören på plats. Pereira har inspirerats av den rika folkkulturen i Amazonas. Det här är teman som känns igen så väl från den brasilianska operahistorien som hos den brasilianska kompositören Heitor Villa-Lobos som arbetade med folksagorna som musikaliska teman. Marco Pereira är en utsökt gitarrist och kompositör och pedagog.

Cecilia Siqueira och Fernando Lima är världens mest hyllade stjärnor på duogitarrscenen just nu. Med sin timing, finslipade teknik och enastående musikalitet är varje konsert med Siqueira Lima Duo en upplevelse.

"Att bli inspelad av Duo Siqueira Lima är som att få ett pass för att resa till länder som jag aldrig trodde att jag skulle nå!" Guingha, Brazilian composer.

Vidare i programmet Faures älskade Pavane och Chabriers Suite Pastorale - ett urval av fyra stycken som skrevs för piano och orkestrerades av kompositören själv.


Gävle Symfoniorkester
Vi har den stora glädje att välkomna Gävle symfoniorkester till gitarrfestivalen och är mycket glada över detta unika samarbete.

Gävle Symfoniorkester har över 100 år på nacken. Ruben Liljefors var orkesterns första konstnärliga ledare, och därefter har dirigenter som Stig Westerberg och Robin Ticciati haft rollen som dess chefdirigent. Med Gävle Konserthus som hemmascen turnerar orkestern också runt om i Sverige och internationellt.

Dirigent för denna konsert är fransyskan Chloe van Soeterstede.

Konsert
Fredag 14 oktober kl 20
UKK

Köp biljett
Om Lendas Amazônicas
av Marco Pereira

Amazonas är i ropet. Det är en region täckt av regnskog och flodsystem, rik folkkultur, sagor och myter som inspirerat brasilianska författare och kompositörer genom århundraden, som Carlos Gomes och Héitor Villa-Lobos.

Marco Pereiras verk Lendas Amazônicas bygger på sagor och mytologiska väsen från Amazonas.

Naiá som genom sin kärlek till Jací, månen, önskar att hon kunde bli en stjärna på himlavalvet bredvid honom. När hon kysser månen som speglar sig i vattnet, förlorar hon sig i floden och förvandlas till Amazonasflodens näckros Vitória Regia. 

Iara är kvinnan av obeskrivlig skönhet som badar naken i floden. Hennes sång är så förförisk att fiskare förlorar kontrollen över sina båtar. 

Matinta Perera är en tobaks-tuggande gammal dam som förvandlas till nattfågel. Hon hemsöker människor som hånar och behandlar henne illa. 

Den kortvuxne skojaren Curupira, med eldfärgat hår, är skogens väktare. Han vilseleder dem som skadar skogen. 

Icamiabas, krigarkvinnorna, är självständiga kvinnor som lever i ett matriarkat. De träffar endast män för fortplantning. Detta sker vid en årlig fest vid sjön Iaci-uaruá, månens spegel. Det är dessa amasoner som gett regionen sitt namn.

Huvudvärdar

                                             
Sponsorer, gitarrvänner och samarbetspartners

                                          
                                                        


                                                                    


       
                                                                                     Uppsala Gitarrfestival är medlem i följande organisationer och nätverk


                                          

Uppsala Internationella Gitarrfestival
Uppsala, Sweden
infoo@ouppsalagitarrfestival.se
Org.nr/VAT SE556735-9103

© 2022 Uppsala Internationella Gitarrfestival