Uppsala Internationella Gitarrfestival 

The Brazilian Music Universe!

13-15 oktober 2022!Välkommen till den nittonde Uppsala Internationella Gitarrfestival som i år har fokus på det oändliga brasilianska musikuniversum med ett urval av landets finaste artister. Vad sägs om João Bosco en av Música Popular Brasileiras stora namn. Eller Marcel Powell som hyllar sin far, legenden Baden Powell. Även världsduon Siqueira Lima uruppför i ett unikt samarbete med Gävle symfoniorkester Lendas Amazônicas, kompositören Marco Pereiras verk som en av festivalens höjdpunkter. Pereira har inspirerats av den rika folkkulturen i Amazonas men också av naturen och den högst aktuella klimatfrågan.

Brasilien är ett av världens mest musikrika länder. I varenda liten by hittar man en uppsjö av folkmusikaliska musikstilar, electronica till slagverksbaserad afro-brasiliansk musik och dragspelsmusiken forró. Så det finns en grönskande flora av musikalisk inspiration som gitarristerna plockat upp ur myllan och betongen, så väl inom populärmusiken som i den klassiska musiken. I Brasilien är musiken alltid nära. Det brasilianska gitarrspråket har blivit känt över hela världen, inte minst genom João Gilberto som lämnade jordelivet 2019. Han är en husgud för många. Sångaren och gitarristen Luiz Mura följer i hans spår med konsert och workshop under festivalen. Och så artisten Daniel Santiago som  går åt pop, jazz, fusion och det tekniskt experimentella hållet. Det finns ett öppet sound som ibland känns igen från Milton Nascimentos 80-tals låtar. På festivalen tillsammans med Martin Sjöstedt & Robert Mehmet.

Till festivalen kommer också två tidigare vinnare av Young Talent Competition, numera etablerade unga virtuosa musiker på klassisk gitarr; australiensiska Stephanie Jones och italienskan Cristina Galietto.


Dessutom för första gången i Sverige, den unge jazz och rock virtuosen Matteo Mancuso med sin trio från Sicilien. Ett underbarn på gitarr som hyllas internationellt av bl a Al Di Meola som han nyligen delade scen med. Han blev också tidigt stipendiat för det prestigefyllda Berklee College of Music i Boston.


För er som älskar John Dowland kommer Sveriges mest eftertraktade lutenister Jonas Nordberg att framföra en hel konsert med ett spännande urval av hans verk

Varmt välkomna kära publik och nördar till en lustfylld fest full av världens musik och självklart inspirerande workshops och gitarrmässa med många utställare  för alla!Klaus Pontvik, Stefan Löfvenius, Rebecca Rikner med festivalteamet!

Tävling Unga Förmågor

Under flera års tid har Uppsala Internationella Gitarrfestival bjudit in gitarrister upp till 25 år att skicka in sina tävlingsbidrag till Tävlingen Unga Förmågor. Genom detta event uppmuntrar och synliggör festivalen den nya generationens gitarrister oavsett i vilken genre de är verksamma.
En internationell jury utser vinnaren. Första priset är på 25000 SEK och sponsras av Musikens hus vänner!

Läs mer >>

Festival 13-15 oktober


Årets festival går av stapeln från torsdag den 13 oktober till lördag den 15 oktober. Centralt beläget i Uppsala och endast 3 minuter från Resecentrum.


Konsert- & workshops-biljetterbiljtt

Huvudvärdar

                                             
Sponsorer, gitarrvänner och samarbetspartners

                                          
                                                        


                                                                    


       
                                                                                     Uppsala Gitarrfestival är medlem i följande organisationer och nätverk


                                          

Uppsala Internationella Gitarrfestival
Uppsala, Sweden
infoo@ouppsalagitarrfestival.se
Org.nr/VAT SE556735-9103

© 2022 Uppsala Internationella Gitarrfestival