• Master Class 2017 med Leo Brower och Carlotta Dalia

  • Master Class 2015 med Aniello Desiderio

  • Master Class 2015 med Aniello Desiderio

  • Master Class 2015 med Aniello Desiderio

  • Master Class 2015 med Aniello Desiderio och Johan Söllscher

  • Master Class 2015 med Aniello Desiderio och Johan Söllscher

Master classes — Clinics — Workshops — Talks

Hämta inspiration och kunskap på workshops, föredrag och master classes, ...


Torsdag 14 oktober
kl 10:15   Masterclass med Roberto Aussel
Piazzolla komponerade 1981 sina välkända Five Pieces for Guitar direkt för den argentinske gitarrmästaren Roberto Aussel. Han turnerar över hela världen och har tagit hem förstapriser vid några av de mest prestigefyllda gitarrtävlingarna i världen. I många år var Roberto Aussel professor i gitarrspel vid musikhögskolan i Köln. Nu ger han masterclass på Uppsala Internationella Gitarrfestival.

kl 13:00   Workshop med Roger Tallroth
Öppet spel - om stämningar och impulser
- Vi har två öron och ett instrument. En liten inblick i impulsstyrt musicerande i öppna stämningar med utgångspunkt i lyssning och realtidsnärvaro. Jag ger exempel ur min klangvärld baserad på mina omstämningar och omsträngningar, säger Roger Tallroth.
Roger har utvecklat sitt eget sätt att spela gitarr genom åren. I början av 90-talet kom han fram till ett unikt sätt att stämma och stränga sin 12-strängade gitarr, och han har aldrig slutat utforska nya sätt att spela.

kl 15:30   Workshop med Pedro Martins 
Redan som mycket ung fick den brasilianske gitarristen Pedro Martins internationell uppmärksamhet genom att ta hem första pris i Montreaux Guitar Competition. Det blev också starten på ett samarbete mellan honom och legendariske Kurt Rosenwinkel, som bland annat resulterat i flera turnéer och gemensamma album.

Fredag 15 oktober
kl 10:15   Masterclass med Jacob Kellerman
Jacob Kellermann har etablerat sig som en av Sveriges mest aktiva, unga gitarrister. Han arbetar som solist och kammarmusiker framför allt i Sverige, Tyskland och Holland och hans repertoar har ofta fokus på egna transkriptioner. År 2021 tilldelades han en grammis för bästa klassiska album tillsammans med dirigenten Christian Karlsen. Nu ger Jacob masterclass på Uppsala Internationella Gitarrfestival.

kl 10:15   Creative tools for music teachers in a community perspective 
                  med Mattias Zloto 
Barnpedagogik
Matias Zloto är en erkänd musikpedagog och gitarrist från Buenos Aires. Han använder en metod där han med enkla medel snabbt kan skapa musik och engagera och inspirera barn utan musikalisk bakgrund. Han medverkar sedan några år i skolturnén Skapa Musik Tillsammmans – så även i år. På festivalen ger han även workshopen Creative tools for music teachers in a community perspective.

kl 13:00   Föredrag med Roberto Aussel 'Mitt samarbete med Piazzolla'
Piazzolla komponerade 1981 sina välkända Five Pieces for Guitar direkt för den argentinske gitarrmästaren Roberto Aussel. Han turnerar över hela världen och har tagit hem förstapriser vid några av de mest prestigefyllda gitarrtävlingarna i världen. I många år var han dessutom professor i gitarrspel vid musikhögskolan i Köln. I detta föredrag berättar Roberto Aussel om sina erfarenheter från att arbeta tillsammans med Ástor Piazzolla. 

kl 14:00   Föredrag med Ola Strandberg. Resan mot en huvudlös 
                  gitarrevolution - historien om Strandberg Guitars
Strandberg Guitars är engagerad i innovation och har en historia som går tillbaka till 1982. De strävar ständigt efter nya lösningar som tillgodoser gitarristernas behov idag med det globala musiksamfundet som engagerar sig i designprocessen. Grundaren Ola Strandberg visar oss hur.

kl 14:00   Workshop med Stefan Löfvenius 
                 Ensemble med heterogena grupper
Stefan Löfvenius är en av Sveriges mest framstående profiler inom gitarrpedagogiken. Hans undervisningsmetodik har påverkat generationer av gitarrlärare och elever. Genom åren har han utvecklat den vidare. Under årtionden har han också genomfört många kurser Sverige och andra länder i Europa och Sydamerika.
– Min metodik bygger på gehör och ”gör så här”. Utantillspel där all koncentration ligger på musiken och tekniken. Gruppundervisning är också centralt för att möjliggöra längre undervisningstid, mer tid till att spela tillsammans och på så vis låta eleverna inspirera varandra.
Stefan har också varit lärare i metodik och ansvarig för gitarrutbildningen på SMI och under många år undervisat vid Musikhögskolan i Stockholm och Örebro.

kl 15:30   Workshop med Gustav Lundgren & Olli Soikkeli 'Gypsy Guitar'
Möt en av Sveriges främsta gitarrister, Gustav Lundgren, och den fenomenale finske gitarristen Olli Soikeli, som båda har Django Reinhards oemotståndliga musik som i sitt eget blodomlopp! Här ger de en inspirerande workshop på temat 'Gypsy Guitar'.

kl 16:30   Forum för gitarrlärare! Hur gick det? Två av digital undervisning!
                 Erfarenhetsutbyte under ledning av Lars Martin
Sedan 2018 välkomnar vi gitarrlärare som kommer till festivalen från hela Sverige att delta i ett forum där vi möts och diskuterar olika viktiga spörsmål. I år efter pandemipaus öppnar vi åter upp för den möjligheten i ett samtal om våra erfarenheter efter pandemiårets distansundervisning. Leder forumet gör Lars Martin som är adjunkt på SMI där han undervisar i gitarr och gitarrmetodik och är profilansvarig för gitarr.

Lördag 16 oktober
kl 10:15   Masterclass med Roberto Aussel
Piazzolla komponerade 1981 sina välkända Five Pieces for Guitar direkt för den argentinske gitarrmästaren Roberto Aussel. Han turnerar över hela världen och har tagit hem förstapriser vid några av de mest prestigefyllda gitarrtävlingarna i världen. I många år var Roberto Aussel professor i gitarrspel vid musikhögskolan i Köln. Nu ger han masterclass på Uppsala Internationella Gitarrfestival.

kl 11:00   Workshop med Emil Ernebro Fingerstyle Guitar

kl 14:00   Workshop med Mattias Perez & Sofia Karlsson 'Sång och gitarr'
Hur du blir en outstanding ackompanjetörska/ ackompanjatör till dig själv och andra. Sofia Karlsson och Mattias Perez inspirerar!

kl 14:30   Clinic med Guthrie Govan & Yiorgos Fakanas

Barn & unga
kl 11-15   Skapa musik tillsammans

Gitarrmässa kl 11-18
Välkommen att titta på ett antal spännande gitarrer och tillbehör från gitarrbyggare från Sverige och andra länder. Fritt inträde plan 3 UKK.

Biljetter

För alla programpunkter, förutom de markerade med fri entré, behöver du en biljett. Om det inte redan ingår i ditt festival- eller dagspass, kan du köpa biljetter online eller på Gitarrfestivalens informationsdisk i UKKs entré från torsdag 14 oktober och framåt.

Huvudvärdar

                                             
Sponsorer, gitarrvänner och samarbetspartners

                                          
                                                        


                                                                    


       
                                                                                     Uppsala Gitarrfestival är medlem i följande organisationer och nätverk


                                          

Uppsala Internationella Gitarrfestival
Uppsala, Sweden
infoo@ouppsalagitarrfestival.se
Org.nr/VAT SE556735-9103

© 2022 Uppsala Internationella Gitarrfestival