• Joaquin Rodrigo (1901-1999)

  Köp biljett   Konsert torsdag 14 okt kl 20
 • Leticia Moreno

  Köp biljett   Konsert torsdag 14 okt kl 20
 • Christian Karlsen

  Köp biljett   Konsert torsdag 14 okt kl 20
 • Christian Karlsen & Jacob Kellermann

  Köp biljett   Konsert torsdag 14 okt kl 20
 • Tallinn Chamber Orchestra

  Köp biljett   Konsert torsdag 14 okt kl 20
España! Concierto de Aranjuez, El Amor Brujo & Turia.

I år skulle tonsättaren Joaquín Rodrigo som skapade den ännu oöverträffade Concierto de Aranjuez för gitarr och orkester fyllt 120 år. Det firar vi med ”Sveriges dirigentpärla”(DN) Christian Karlsen och gitarristen Jacob Kellermann – båda grammisbelönade! – som tillsammans med Tallin Chamber Orchestra ger oss sin version av Rodrigos fantastiska mästerverk. Musik som återspeglar den spanska kulturen: landskapet, maten, passionen – allt som förmedlar oss sinnebilden av Spanien. Concierto de Aranjuez gestaltar också på ett innerligt sätt gitarrens själ och mellansatsens melodi går rakt in i hjärtat.

Program
Concierto de Aranjuez av Joaquín Rodrigo, El Amor Brujo – passionerad musik av Manuel De Falla, Turia – gitarrkonsert av hyllade Francisco Coll (uruppförande av version för orkester).

Tallinn Chamber Orchestra & svenska blåsare
Gitarrsolist: Jacob Kellermann; Sverige
Sång: Carina Vinke; Nederländerna
Violin: Leticia Moreno; Spanien
Dirigent: Christian Karlsen; Sverige.

Spanien är den kulturella outsidern som till sist befriades från morerna och blev en symbol för det exotiska, erotiska och mystiska. Och gitarren är instrumentet som utgör själva sinnebilden av Spanien.

I år skulle tonsättaren Joaquín Rodrigo som skapade den ännu oöverträffade Concierto de Aranjuez för gitarr och orkester fyllt 120 år. Det firar vi med dirigenten Christian Karlsen och gitarristen Jacob Kellermann – båda grammisbelönade! – som tillsammans med Tallinn Chamber Orchestra ger oss sin version av Rodrigos fantastiska mästerverk. Musik som återspeglar den spanska kulturen: landskapet, maten, passionen – allt som förmedlar oss sinnebilden av Spanien. Concierto de Aranjuez gestaltar också på ett innerligt sätt gitarrens själ och mellansatsens melodi går rakt in i hjärtat.

En av Spaniens allra största musikgestalter är Manuel de Falla. I hans El amor brujo – Kärlekens trollmakt finns elden, melodirikedomen, de så typiskt spanska klangfärgerna men också påtagligt romska drag. De Falla, som så många tonsättare i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, fascinerades av den romska kulturen. El amor brujo är från början balettmusik men innehåller också sång och skrevs för den hyllade flamencodansösen Pastora Imperio. Vi känner igen den berömda rituella elddansen, en av Manuel de Fallas mest berömda orkestersatser.

Centralt i programmet står också musik av den spanska tonsättaren Francisco Coll som med sin klangligt fantasirika och melodiskt infallsrika musik intagit positionen som en av Spaniens idag mest framstående och eftertraktade tonsättare. Hans nya gitarrkonsert – Turia – är döpt efter floden i Valencia och skrevs ursprungligen 2017. Tonsättaren har inför konserten i Uppsala omarbetat verket för gitarr och orkester och den nya versionen får här sitt uruppförande. Turia är en mycket speciell flod som inte innehåller vatten, men trädgårdar, fontäner, kaféer och ett operahus. ”Flamencomusiken är väldigt närvarande på ytan, men filtrerad genom min klangliga fantasi”, säger Francisco Coll om sin nya gitarrkonsert. 

Jacob Kellermann
Jacob Kellermann har etablerat sig som en av Sveriges mest aktiva, unga gitarrister. Han arbetar som solist och kammarmusiker framför allt i Sverige, Tyskland och Holland och hans repertoar har ofta fokus på egna transkriptioner. År 2021 tilldelades han en grammis för bästa klassiska album tillsammans med dirigenten Christian Karlsen!

Jacob har framträtt på Konserthus och festivaler såsom Prinzregententheater och Gasteig Munchen, Seoul Art Center, Brucknerhaus – Linz, Musikgebouw Amsterdam, Musikaliska Stockholm, Gotland Chamber Music Festival, Båstad Kammarmusikfestival och Mikulov guitar festival. Hans konserter har sänts på Radio och TV i Sverige (P1, SVT), Tyskland (BR) och Sydkorea (Arte tv, KBS).

Tillsammans med violinisten Daniel Migdal har han turnerat över hela Sverige som duo KeMi. Efter att 2009 deltagit i "Ung och Lovande 2009" erhöll de, i 2010 i konkurrens med ensembler från 17 olika länder det mycket prestigefyllda första priset i "Aschaffenburg Internationalen Wettbewerb für Kammermusik mit Gitarre" som är den viktigaste internationella kammarmusiktävlingen för kammarmusik med gitarr.

Christian Karlsen
Christian Karlsen, dirigent, är en av Sveriges mest uppmärksammade musikprofiler. Han vann 2021 en grammis för bästa klassiska album tillsammans med gitarristen Jacob Kellermann och har under 2021 också medverkat i SVT:s program Kontrapunkt.
Han är kritikerrosad för sina Haydn och Mozarttolkningar, men har ett starkt fokus på vår tids musik. Redan som 20-åring samarbetade han med Karlheinz Stockhausen och har sedan dess arbetat med de flesta av världens främsta tonsättare, däribland polarpristagarna Steve Reich, Kaija Saariaho och Sofia Gubaidulina.
Han dirigerar regelbundet topporkestrar i Sverige och internationellt.

Carina Vinke
Alten Carina Vinke (Nederländerna) har hyllats av kritiker för sin röst med påfallande mörka kvaliteter och för sin dramatiska talang. Hon är flitigt anlitad solist inom opera, oratorium, lieder och samtida musik i såväl sitt hemland som internationellt. På hennes långa meritlista finns bland annat återkommande samarbeten med Christian Karlsen, som exempelvis framföranden av Mahlers Das Lied von der Erde, Hans Werner Henzes Voices and Turnages Twice Through the Heart. Carina har även framträtt i många radio- och tv-sändningar i Nederländerna och utomlands.

Tallinn kammarorkester
Tallinn kammarorkester (TCO) grundades 1993 av dirigenten Tõnu Kaljuste. Under de senaste tre decennierna har den blivit en av Estlands signaturorkestrar och en välkommen gäst på många scener i Europa och över hela världen. TCO har fått erkännande för sitt stilkänsliga spel och sina briljanta tolkningar. Orkesterns repertoar spänner från barock och wienklassicism till romantik och musik från 1900- och 2000-talet.

Konsert Concierto de Aranjuez
Torsdag 14 okt kl 20
Stora salen - UKK

Huvudvärdar

                                             
Sponsorer, gitarrvänner och samarbetspartners

                                          
                                                        


                                                                    


       
                                                                                     Uppsala Gitarrfestival är medlem i följande organisationer och nätverk


                                          

Uppsala Internationella Gitarrfestival
Uppsala, Sweden
infoo@ouppsalagitarrfestival.se
Org.nr/VAT SE556735-9103

© 2022 Uppsala Internationella Gitarrfestival