• Roberto Aussel, gitarr

  Köp biljett   Konsert fredag 15 okt kl 20
 • Leticia Moreno, violin

  Köp biljett   Konsert fredag 15 okt kl 20
 • Jens Lundberg, bandoneon

  Köp biljett   Konsert fredag 15 okt kl 20
 • Alejo Falces, sång

  Köp biljett   Konsert fredag 15 okt kl 20
 • Tallinns kammarorkester

  Köp biljett   Konsert fredag 15 okt kl 20
 • Christian Karlsen, dirigent

  Köp biljett   Konsert fredag 15 okt kl 20
Hyllningskonsert till Astor Piazzolla 100 år!

Som en av höjdpunkterna hyllar Uppsala Internationella Gitarrfestival Astor Piazzolla, Argentinas viktigaste kompositör som spred sin version av tangon över hela världen och in i de musikaliska finrummen. Hans musik representerar dessutom Buenos Aires själ, människorna där och deras sätt att leva sina liv. Vi firar Piazzolla med en storslagen hyllningskonsert med flera namnkunniga internationella artister!

”Tangon är sorg som dansas”, skrev den store tango-poeten Enrique Santos Discépolo. Men tango är också vild passion, extas, förtärande melankoli och smärta. Och det är på allvar.

Vi får uppleva hans dubbelkonsert för bandoneon, gitarr och kammarorkester. Vacker och suggestiv musik fylld av allt som kännetecknar tangon: passion, extas, förtärande melankoli och smärta.

Dessutom framförs under festivalen Piazzollas underbara hyllning till sin hemstad: ”De fyra årstiderna i Buenos Aires”, Las Cuatro Estaciones Porteñas för soloviolin och orkester. Virtuos musik som likt förebilden Vivaldis De fyra årstiderna gestaltar hur stämningarna i staden skiftar med årstiderna. Här finns hettan, längtan, dansen, glädjen. Men också rofyllda stunder, och en dos vemod.

Medverkande
Roberto Aussel, gitarr
Leticia Moreno, violin
Jens Lundberg, bandoneon
Alejo Falces, sång
Tallinn Chamber Orchestra
Dirigent, Christian Karlsen 

Roberto Aussel
Piazzolla komponerade 1981 sina välkända Five Pieces for Guitar direkt för den argentinske gitarrmästaren Roberto Aussel. Han turnerar över hela världen och har utöver Piazzollas musik en bred repertoar, som förutom de stora klassikerna omfattar en stor del av vår tids musik. Många stora gitarrkompositörer har skrivit musik för Aussel: Marius Constant, Marlos Nobre, François Rossé, Norbert Leclerc, José Luis Campana, Francis Schwartz, Juan María Solare, Francis Kleynjans, Bob Wander, Carlos Grätzer, Edmundo Vasquez, Pascale Jakubowski, för att nämna några.

Roberto Aussel studerade för Jorge Martinez Zarate och har tagit hem förstapriser vid några av de mest prestigefyllda gitarrtävlingarna i världen, inklusive de internationella gitarrtävlingarna i Radio France, Porto Alegre, Brasilien, och Alirio Diaz i Caracas, Venezuela. År 2016 fick Aussel hederspriset Jose Tomas vid Petrer Guitar Festival i Spanien. Sedan många år är Roberto Aussel professor i gitarrspel vid musikhögskolan i Köln.

Leticia Moreno
Leticia Moreno är internationellt uppmärksammad för sin naturliga karisma och unika förmåga att ladda musiken med intensitet och uttryckskraft. Hon är född i Spanien och har starka band med Latinamerika. Hon gästar regelbundet världens stora konsertscener och orkestrar och samarbetar med dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Zubin Mehta, Paavo Jarvi och Vladimir Ashkenazy.

Hennes senaste album, utgivet på på prestigefyllda Deutsche Grammophon, med musik av Piazzolla spelades i legendariska Abbey Road-studion i London och i Emil Berliner Studio i Berlin tillsammans med London Philharmonic Orchestra. På samma bolag har hon nyligen släppt ytterligare två album, ett med Dmitri Sjostakovitj första violinkonsert och ett spansk musik av blandra Sarasate, Lorca, Granados och de Falla – Spanish Landscapes.

Leticia Moreno har studerat för Zakhar Bron, Maxim Vengerov och Mstislav Rostropovitj i Madrid, vid högskolan för musik och dans i Köln och på Guildhall School i London. Hon har även vunnit flera internationella violintävlingar som Szeryng, Concertino Praga, Novosibirsk, Sarasate och Kreisler. Hon har även varit uttagen som Rising Star av European Concert Hall Organisation – ECHO.

Christian Karlsen
Christian Karlsen, dirigent, är en av Sveriges mest uppmärksammade musikprofiler. Han vann 2021 en grammis för bästa klassiska album tillsammans med gitarristen Jacob Kellermann och har under 2021 också medverkat i SVT:s program Kontrapunkt.
Han är kritikerrosad för sina Haydn och Mozarttolkningar, men har ett starkt fokus på vår tids musik. Redan som 20-åring samarbetade han med Karlheinz Stockhausen och har sedan dess arbetat med de flesta av världens främsta tonsättare, däribland polarpristagarna Steve Reich, Kaija Saariaho och Sofia Gubaidulina.
Han dirigerar regelbundet topporkestrar i Sverige och internationellt.

Jens Lundberg
Jens Lundberg, bandoneon, studerade för den argentinska bandoneonvirtuosen Juan José Mosalini vid konservatoriet Edgar Varèse i Paris, där han tog sin examen. Han har också tagit lektioner I Buenos Aires för mästare som Nestor Marconi och Walter Rios. Han har framträtt både som solist och med olika ensembler runt om i Skandinavien, Europa, Japan och Argentina. Hans repertoar omfattar både traditionell tango och tango nuevo, barockmusik och musik från den klassicistiska tiden. Han framför dessutom ofta nyskriven musik. Han emottog 2012 Albin Hagström Award.

Tallinns kammarorkester
Tallinns kammarorkester (TCO) grundades 1993 av dirigenten Tõnu Kaljuste. Under de senaste tre decennierna har den blivit en av Estlands signaturorkestrar och en välkommen gäst på många scener i Europa och över hela världen. TCO har fått erkännande för sitt stilkänsliga spel och sina briljanta tolkningar. Orkesterns repertoar spänner från barock och wienklassicism till romantik och musik från 1900- och 2000-talet.

Alejo Falces
Alejo Falces, Argentina, sång, studerade först klassiskt piano och sång vid Buenos Aires Municipal Conservatory of Music. Han fortsatte sina sångstudier vid det berömda operahuset Colón i Buenos Aires. Trots den klassiska musikutbildningen har populärmusiken följt honom sedan barndomen. Efter att ha flyttat till Miami släppte han sitt första album "Cumpliendo un sueño" och befäste sin position som tangosångare och gjorde turnéer i Latinamerika. År 2019 deltog han på World Tango Festival i Buenos Aires med den berömda musikern och kompositören Leonardo Marconis orkester.

Konsert Astor Piazzolla 100 år
Fredag 15 oktober kl 20
Stora salen, UKK

Huvudvärdar

                                             
Sponsorer, gitarrvänner och samarbetspartners

                                          
                                                        


                                                                    


       
                                                                                     Uppsala Gitarrfestival är medlem i följande organisationer och nätverk


                                          

Uppsala Internationella Gitarrfestival
Uppsala, Sweden
infoo@ouppsalagitarrfestival.se
Org.nr/VAT SE556735-9103

© 2022 Uppsala Internationella Gitarrfestival