Hyllningskonsert till Sergio Assad 

Program
The Walls – for solo guitar & Guitar Orchestra
av gitarristen & kompositören Sergio Assad, Brazil. Skandinavisk premiär.
Flera andra av Sergios fina kompositioner kommer att framföras bl a Aquarelle 2 och 3, ,Varaciones sudamericanas på tema Sor, mm.

Solist: Fred Holmlund, Sverige. Medverkar även Mateusz Kowalski, Polen.
Orkester: unga gitarrstjärnor från Eurostrings plattformen samt svenska gitarrister studerande vid Musikhögskolan i Malmö:  Astrid Nyborg Berg, Cecilia Edman Bergman, jonathan Bernhardsson, Edvin Hallgren, Timmy Hantoft, Jonathan Lilliehöök, Moa Nissfolk. Samtliga medverkande musiker studerar  för professor Göran Söllscher och David Hansson.
Dirigent: Christian Karlsen

Om Sergio Assad
Gitarristen och tonsättaren Sergio Assad är en unik personlighet på den internationella gitarrscenen. Han tillhör den kända familjen Assad från Brasilien där var och en av familjemedlemmarna har egna starka artistkarriärer samtidigt som de gör konserter tillsammans där flera generationer medverkar. Tillsammans med sin bror Odair har Sergio Assad under årtionden slipat sitt sound till perfektionism. Och tillsammans har deras virtuositet inspirerat tonsättare som Astor Piazzolla, Terry Riley, Dusan Bogdanovic och Nadja Salerno-Sonnenberg att skriva musik direkt för dem.

The Walls – Skandinavisk premiär
Sergio Assad är själv en efterfrågad tonsättare och vid årets upplaga av Uppsala Internationella Gitarrfestival framförs för första gången i Skandinavien hans The Walls för sologitarr och gitarrorkester.

Allt började med ett samtal mellan Sergio Assad och den amerikanske klassiska gitarristkollegan Bill Kanengieser om den politiska utvecklingen i världen med tilltagande nationalism. De frågade sig: går det att som musiker göra något för att stoppa den tilltagande rädslan och de krafter av hat som sprider sig? Som konstnär finns bara ett alternativ, menar Sergio Assad, och det är att använda den kreativa kraften och uttrycka gemensamma känslor som belyser det orimliga i att bygga murar kring människor.

The Walls är en musikalisk gestaltning av historiskt ökända murar skapade för att förhindra migration och kulturellt utbyte: Kinesiska muren, den romerska Hadrians mur, Berlinmuren och Västbankens mur i Jerusalem. Och en epilog, ”No More Walls”, en kommentar om den aktuella debatten om att bygga fysiska murar mellan människor.

Solisten Fred Holmlud
Fred är född och uppvuxen i Boden i Norrbottens län och är en driven och orädd klassisk gitarrist som nu fördjupar sina kunskaper som masterstudent på Malmö musikhögskola. Med ett intresse för gitarrens genreöverskridande möjligheter beslutade sig Fred tidigt för att satsa helhjärtat på en framtid i gitarrens tecken. Därefter följde flera år av gitarrstudier på flertalet prestigefyllda skolor runt om i Sverige men även i Danmark och Tyskland där han förfinade sina tekniska och sceniska kunskaper med perfektion som målsättning. Fred har bland annat studerat för lärare som professor Hubert Käppel, Eric Lammers, Frank Sjölander, Jesper Sivebaek och studerar nu för professor Göran Söllscher och David Hansson. Han har även deltagit vid masterclass för Alvaro Pierri, Raphaël Feuillatre, Dmitry Tatarkin, Ignacio Rodes, Mark Eden, Gary Ryan och Colin Davin m.fl. 

Fred har spelat på scener i Sverige, Danmark och Tyskland och är känd för sin mångsidiga tekniska förmåga och strävan efter att skapa något utöver det vanliga.
 
Christian Karlsen, dirigent
Kanske främst känd som en av Europas främsta och mest eftertraktade dirigenter av samtida musik. 

Christian Karlsen samarbetade redan som 20-åring med Karlheinz Stockhausen och har sedan dess arbetat med de flesta av världens främsta tonsättare däribland polarpristagarna Steve Reich, Kaija Saariaho och Sofia Gubaidulina. Lika hemma i den traditionella repertoaren är han särskilt kritikerrosad för sina Haydn och Mozarttolkningar.

Han har samarbetat med orkestrar såsom Hessischen Rundfunk, Netherlands Radio, Göteborgs Symfoniker, Kungliga Filharmonikerna, Haags Filharmoniker, Philharmonie Zuidnederlands, Amsterdam Sinfonietta, Arnhems Filharmoniker samt Helsingborgs, NorrlandsOperan och Wermland Operas Symfoniorkestrar. Är en regelbunden gäst hos ledande ensemble för samtida musik såsom ASKO|Schönberg Amsterdam, Birmingham Contemporary Music Group (senast ism. deras latinamerikaturné) Norrbotten NEO, BIT20 Bergen och gör kommande säsong sin debut med London Sinfonietta under Radio France Festival Presences i Paris.

Konserten presenteras i samarbete med Eurostrings Plattfomen.

Musikgenre 
Nutida, brasilianskt, klassiskt. 
Lördag 10 oktober
UKK - Stora salen
Konsert kl 15
50 platser - först till kvarn

Köp biljett

Köp digital biljett

I år blir festivalen livesänd!
Ni får uppleva konserterna från soffan hemma tillsammans med vänner och familj! Enkelt med digitala pass!

Huvudvärdar

                                             
Sponsorer, gitarrvänner och samarbetspartners

                                          
                                                        


                                                                    


       
                                                                                     Uppsala Gitarrfestival är medlem i följande organisationer och nätverk


                                          

Uppsala Internationella Gitarrfestival
Uppsala, Sweden
infoo@ouppsalagitarrfestival.se
Org.nr/VAT SE556735-9103

© 2022 Uppsala Internationella Gitarrfestival