• Yamandu Costa med gäster

    Köp biljett    Konsert Torsdag 10 oktober kl 19
Den brasilianska musikgeniet Yamandu Costas är nu klar för den 16:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival! Med sig har han bjudit in argentiska trion Dos Mas Uno.

Gitarristen Yamandu Costa är ett av Brasiliens största musikgenier i vår tid. Förutom enastående virtuos på sin 7-strängade gitarr är han också kompositör, arrangör och en eftersökt liveartist, som med musikalisk intimitet och scenisk explosivitet skapar konserter med både närhet och kraft.

Yamandu Costa är den brasilianska musiken personifierad och tar den traditionella choron till helt nya dimensioner. Han vrider även upp intensiteten och komplexiteten i välkända stilar som samba, tango, bossa och milonga. Men trots den svindlande virtuositeten och den musikaliska självklarheten handlar det inte alls bara om akrobatik utan om musik med gedigen grund i latinamerikanska musiktraditioner. Han nominerades 2018 i två olika kategorier till prestigefyllda Latin Grammys och fick stående ovationer vid sitt framträdande under galan.

Som ung hörde Yamandu Costa musik av den klassiske kompositören Radamés Gnattali och inspirerades att fördjupa sig i den brasilianska musiken. Han utforskade Tom Jobin, Baden Powell, Raphael Rabello och andra framstående profiler. Ryktet om hans begåvning spred sig snabbt och som 17-åring gjorde han sin första konsert, i São Paulo. Det blev en raketstart för Costa som sedan dess varit en av Brasiliens mest uppmärksammade musiker.

Han har turnerat över hela världen och samarbetat med flera framstående orkestrar, som Calgary Philharmonic, Orquestra Sinfônica Brasileira och inge minst Orchestre de Paris under ledning av Kristjan Järvi.

Costa har tidigare gjort två minnesvärda konserter vid Uppsala Internationella Gitarrfestival, 2008 och 2013. Nu kommer han på ett efterlängtat återbesök. 
 

Gäster: Dos Mas Uno, Argentina

Med full kraft har Dos Más Uno erövrat den argentinska musikscenen. Idag är gruppen en av landets mest hyllade inom den latinamerikanska populärmusiken.

Dos Más Uno – två plus en – består av de virtuosa gitarristerna och sångarna Marcelo Dellamea och Hugo Dellamea, och Ariel Sánchez, en av Argentinas mest framstående slagverkare och trummisar. Tillsammans besitter de en makalös mångsidighet och de strävar konsekvent efter maximalt utryck i varje instrument, i varje låt, vid varje konsert. Och de rör sig obehindrat mellan gamla och moderna klassiker och egna låtar.

De har gjort flera uppmärksammade turnéer i Europa där de också framträtt tillsammans med artister som Chango Spasiuk, Luis Salinas, Daniel Maza, Jaques Morelenbaum, Eva Ayllón, Julia Zenko och många fler. Vid sidan av de över trettio konserter de gett i bland annat Österrike, Italien, Spanien och Frankrike har de också medverkat vid Latin American Week i Frankfurt i Tyskland och vid jubileumsfirandet av legendariska Violeta Parra som skulle fyllt 100 år 2017. Evenemanget gick av stapeln i den stora salen på Österrikiska Radion.

De har också gett ut två album, det första självbetitlade Dos Más Uno, kom 2012 och uppföljaren Reflejos är från förra året. De är också ständiga gäster i ett av Argentinas mest populära tv-program, La Peña de Morfi, där de under rubriken ”Världens vackraste sånger” väljer klassiska favoritlåtar.

Missa inte de lika charmiga som skickliga Dos Más Uno.Musikgenre   Brasilianskt
Torsdag 10 okt
UKK – Sal B
Konsert kl 19 

Köp biljett

Huvudvärdar

                                             
Sponsorer, gitarrvänner och samarbetspartners

                                          
                                                        


                                                                    


       
                                                                            Uppsala Gitarrfestival är medlem i följande organisationer och nätverk


                                          

Uppsala Internationella Gitarrfestival
Uppsala, Sweden
infoo@ouppsalagitarrfestival.se
Org.nr/VAT SE556735-9103

© 2022 Uppsala Internationella Gitarrfestival