Tres Cuentos: Niño Josele, Sandra Carrasco & Robi SvärdDet här är berättelsen om tre flamencoartisters vitt skilda rutter över flamencons farvatten – Niño Josele, Sandra Carrasco och Robi Svärd.
Den sistnämndas historia är anmärkningsvärd av flera skäl eftersom Svärd kommer från en klassisk bakgrund, är svensk och samtidigt en av ytterst få utländska flamencogitarrister som lyckats övertyga det kräsna och kvalitetsmedvetna flamenco-Spanien. Och trots ryggsäckar tyngda av arv och tradition har även Josele och Carrasco lyckats navigera i denna oförsonliga farled, var och en på sitt alldeles egna särpräglade sätt. Josele har valt att ta ett ordentligt kliv mot jazzen, och Carrasco mot bossa nova och world music i sitt sökande efter inspiration.
Gemensamt för dessa tre är att samtliga är förnyare. Med stadig förankring i traditionen hämtas inspiration från inte alltid så självklara platser, sett ur flamencovärldens ögon. vilket har utmynnat i deras alldeles unika sätt att presentera flamenco på.
Föreställningen bjuder på deras visioner och ackompanjeras av en stjärnspäckad ensemble med musiker från den spanska artisteliten där man dels kommer att få uppleva flamencon i dess mest intima format, men också dess motsats, då inte mindre än tio artister tillsammans medverkar på scen.
Men Tres Cuentos handlar även om mötets kraft. De där mötena som ibland kan verka helt slumpartade, men som långt senare visar sig haft livsavgörande konsekvenser. Något som minst sagt blivit tydligt när Svärd och den då turnérande Josele för första gången träffades i Sydney, Australien 1996. Där och då bestämde sig nämligen Svärd för att sadla om från klassiskt till flamenco. Att de 23 år senare skulle komma att dela scen i Sverige kunde nog ingen tro då. Allra minst Robi.
Våra liv är fyllda av denna typ av möten och nystar man lite i detta livets garn och hittar den famösa röda tråden, ja då återupptäcker man även många intressanta historier och iakttagelser som gjort oss till de vi är idag. Josele, Carrasco och Svärd låter musiken vittna om dessa möten som har tagit dem till den artistiska plats de befinner sig på idag.
Mer om artisterna
Robert "Robi" Svärd Svärd har under de senaste åren gjort en otrolig resa, från att vara en doldis inom flamencovärlden, till en som är i ropet och lovordas av de allra främsta artisterna i Spanien för sin musik och sitt gitarrspel. Likt en askungesaga började allt med att han lade upp en video på Facebook med en av sina kompositioner, vilken senare kom att delas tusentals gånger. Snart nådde denna video sångaren Alfredo Tejada som erbjöd sina tjänster till Svärd. Detta samarbete resulterade i Svärds debutskiva "Pa´ki pa´ka" som spelades in i Granada i legendariska studion Fernando J Romero och som släpptes 2016 på Asphalt Tango-etiketten.
Albumet skapade mycket internationell uppståndelse och höjdes till skyarna av en enig recensentskara. Svärd blev även personligen belönad med bland annat SKAPs världsmusikpris 2017, ett stort antal nomineringar där Songlines UK belönade honom med TOP OF THE WORLD ALBUM 2016 och en nominering till Årets Artist samma år.
Uppståndelsen blev såpass stor att BBC beslutade sig för att skicka ett filmteam till Sverige för att göra ett reportage om Svärds otroliga resa.
När det 2018 blev dags att spela in uppföljaren "Alquimia"var det inte svårt för Svärd att hitta musiker som ville medverka, vilket resulterade i att hela 23 gäster ur den spanska flamencoeliten framträder på albumet. Även denna cd har belönats med utsökta recensioner, och återigen återfinns Svärds album på Songlines UK:s TOP OF THE WORLD-lista över de 15 bästa albumen 2018. Svärd belönades personligen även i år med STIM:s pris – Årets Kompositör.
Niño Josele (ESP)Josele är en av dagens allra mest ansedda flamencogitarrister. Han föddes in i en av de stora flamencoklanerna i Andalusien och fick en gitarr satt i sina händer vid mycket tidig ålder. Josele har utvecklats tillsammans med några av de allra största artisterna, som legenderna Paco de Lucia och Enrique Morente. Han turnérade med Paco de Lucia under sex år, något som varit mycket lärorikt och som även till viss del format hans approach till musiken. Under åren har Josele samarbetat med i princip alla de största flamencoartisterna i Spanien såsom Enrique Morente som han även spelade in flera album med, Estrella Morente, Diego El Cigala,Guadiana, Concha Buika, Tomatito, Potito, Duquende, Jorge Pardo, Montse Cortéz för att nämna några. Josele har flerfaldigt prisbelönats för sina album med bland annat flera Latin Grammy-nomineringar.
Parallellt med flamencon har Josele dragits mot jazzen och gjorde albumen "Paz" med Bill Evans musik, "Miles Española" tillsammans med Chick Corea Jack Dehjonette och Chano Dominguez och"Española" tillsammans med Phil Woods, John Benitez, Javier Colina, Ralph Bowen med flera. Under de senaste åren har Josele och Corea gjort många turnéer och Josele känner sig minst lika hemma på jazzscenen som på flamencoscenen. 2019 släpps ett nytt album av dessa två.
Sandra Carrasco (ESP)
Carrasco är en av de stora rösterna inom flamencon idag och går i bräschen för den nya generationens sångare. Som ung föll hon pladask för genren när hon lyssnade på Enrique Morente, Mayte Martin med flera och blev snabbt en av musikern och producenten Javier Limóns skyddslingar. Under flera år arbetade hon i olika projekt tillsammans med flera av de allra största artisterna, som Estrella Morente, Àrcangel, Concha Buika, José Mercé, El Pele, Manolo Sanlucar för att nämna några.
En av Carrascos styrkor är hennes mångsidighet, hon besitter verkligen konsten att passa in var hon än befinner sig. Något som hon också tydligt visar på albumet "travesía" där hon hämtat inspiration från sin omvärld och där man bland andra hör bassisten Richard Bona. Hennes övriga två album Sandra Carrasco och Océano har även de prisats för sin smakfullhet och personliga prägel. Carrasco medverkar också på den kritikerrosade skivan "Mujeres de agua" av Javier Limón, där producentens absoluta favoritsångerskor endast medverkar. Under senare år har man kunnat se Carrasco tillsammans med Anushka Shankar som hon turnérade världen runt med i tre år i "Traveller". Hon hade även en ledande roll vid turnéerna med Carlos Sauras "Flamenco Hoy", där även filmen med samma namn tilldelats en rad priser.
Uppväxten i Huelva har gjort Carrasco till en av de ledande sångerskorna inom Fandangos de Huelva, något som hennes många priser vittnar om.
Specialtack till våra samarbetspartners!
Vi vill tacka våra samarbetspartners Spanska Ambassaden, Cervantes Institutet, Accion Cultural Española, Casa de la Región de Murcia, Flamenco Fredag samt Ayayay Music Management.