• Tangomässan Abrazo - Kristin Amparo

  Köp biljett    Konsert söndag 13 oktober kl 18:30
 • Tangomässan Abrazo - Allmänna Sången

  Köp biljett    Konsert söndag 13 oktober kl 18:30
 • Romancero Gitano - Anders Emtell

  Köp biljett    Konsert söndag 13 oktober kl 18:30
 • Romancero Gitano - Canorus

  Köp biljett    Konsert söndag 13 oktober kl 18:30

Abrazo – tangomässa & Romancero Gitano

Magnifik final på årets Uppsala Internationella Gitarrfestival
Söndag 13 oktober kl 18:30 Universitetsaulan

Vi kan utlova en magnifik final på årets Uppsala Internationella Gitarrfestival, där
gitarren möter Uppsalas körtradition i Allmänna Sången och Canorus. Söndagen den trettonde oktober medverkar ca hundra sångare, musiker och dansare vid konserten i Universitetsaulan.

Tangomässan ”Abrazo” ett unikt och upplyftande verk där tonsättaren Yamandu Pontvik sammanför tangons uttryck med mässans form. Ett sinnligt möte där musik, text och dans bildar en innerligt andlig helhet.
 - Det är första gången jag sjunger Abrazo. Det känns väldigt fint, säger musikprofilen Kristin Amparo. Musiken är vacker och passionerad. Men musiken ställer också frågor vilket skapar en längtan, som talar till mig och som jag kan relatera. En längtan efter att finna ro i sitt sinne , försoning i sin själ och hopp i sitt hjärta som männska i denna komplicerade värld. Min önskan är att rytmerna, orden och dramatiken i musiken kommer att föra oss alla till Sydamerika, om än bara för en stund!

Som solist ser vi Kristin Amparo som med sitt artisteri, sin glädje och passion är en av Sveriges mest färgstarka sångerskor. Medverkar gör även Ensemble Yamandu med internationella toppmusiker: Eva Lindal violin, Anna Lindal violin, Mikael Augustsson bandoneon, Juan Mendoza Kontrabas, Dos Mas Uno med Marcelo Dellamea gitarr, Hugo Dellamea gitarr, och Ariel Sánchez slagverk.

Vi får också uppleva den italienske tonsättaren Mario Castelnuovo–Tedescos Romancero Gitano – Romska romanser – för kör och gitarr. Texterna är hämtade ur Federico Garcia Lorcas diktsamling Poema del cante jondo. Sammanlagt medverkar omkring hundra sångare musiker och dansare vid konserten. Vi kan utlova en magnifik final på årets Uppsala Internationella Gitarrfestival.

- Jag ser mycket fram emot att få framföra just Romancero Gitano, säger Canorus dirigent Katarina Reineck. Det är ett fantastiskt stycke - stor dramatik och mycket dynamik. Lorcas texter associeras till jorden och hembygden men framför allt till gitarren - "när jag dör vill jag begravas med min gitarr".

En danstolkning av tangomässan ”Abrazo” görs av Buenos Aires finaste tangopar, Andrea Kuna och Emmanuel Riquelme.

Yamandú Pontvik är kompositör, körledare och barytonsångare, född och uppväxt i Uruguay bosatt i Sverige sedan 1986. Yamandú har myntat begreppet ”kulturkram” som en mental moteld mot det mer destruktiva ordet ”kulturkrock”. Yamandú har under åren skrivit flera verk för kör, bland annat Mångfaldsmässan. Han har under många år arbetat med den latinamerikanska vokalmusiken och uppträder som solist i bland annat Misa Criolla och Navidad Nuestra. År 2010 tilldelades Yamandú Kjell Lönnås körledarstipendium och 2018 ST:s och SCA:s kulturstipendium.

Mario Castelnuovo–Tedesco (1895–1968), italiensk tonsättare och pianist, som flydde undan fascismen till USA. Han tillhörde den moderata modernismen, skrev beställningsverk för Jascha Heifetz och Andrés Segovia och komponerade musiken i många kända filmer.

Federico García Lorca (1898-1936) spansk poet och dramatiker. Han var hängiven anhängare till den spanska republiken och mördades av Francoregimen i början av inbördeskriget.

Medverkande
Kristin Amparo fick sitt genombrott med toppliste-hiten “Din soldat” som hon skrev och framförde tillsammans med artisten Albin. Hon är också den omisskänliga rösten bakom dansmusikhiten “Dance your tears away” av John De Sohn. Kristin Amparo har arbetat med stora delar av den svenska musikeliten: Nina Persson från Cardigans, Oskar Linnros, Daniel Adams-Rey, Looptroop Rockers, Janne Schaffer och Jon Henrik Fjällgren, för att nämna några.

Anders Emtell från Uppsala har mastersexamen i klassisk gitarr från Kungliga Musikhögskolan. I hans repertoar ingår solostycken och kammarmusik, till exempel med violin, flöjt, piano eller sång. Han har framträtt som solist med stråkorkestrar och körer. Anders Emtell har en tjänst som kyrkomusiker i Vaksala församling.

Allmänna Sången är Skandinaviens äldsta akademiska kör, grundad 1830. Med hemvist i Uppsala är en av Sveriges mest ansedda blandade körer. Kören sjunger under ledning av sin dirigent Maria Goundorina.

Canorus är en blandad kör i Uppsala med en repertoar som varierar mycket – från stora klassiska verk till traditionell svensk körlyrik, folkmusik och jazz. Kören sjunger under ledning av sin dirigent Katarina Reineck.

Karin Ingebäck är sopran och har framträtt i ett flertal roller på Kungliga Operan i Stockholm, GöteborgsOperan, NorrlandsOperan, Wermland Opera, Drottningholms Slottsteater och vid Vadstena Akademien. På konsertscenen har hon sjungit med Franska Nationalorkestern i Paris, Sveriges Radios Symfoniorkester, GöteborgsSymfonikerna, Kungliga Filharmonikerna och med Malmö Symfoniorkester.

Håkan Ekenäs är utbildad som Advanced Opera Singer vid Royal College Of Music i London och Benjamin Britten International Opera School. Han har sjungit i roller på Grand Theatre i Leeds och Britten Theatre i London.

Martin Åsander är tenor och sjunger i många sammanhang både som korist och solist. Han är också verksam som kyrkomusiker, dirigent, trumpetare, tonsättare och arrangör av musik i olika genrer.

Tack till våra samarbetspartners
Vi vill särskilt tacka våra samarbetspartners Svenska Kyrkan och Uppsala Universitet i projektet Abrazo. Vi vill också tacka alla medverkande musiker, körer, dansare och den fina teknikpersonalen i Universitetsaulan.

Musikgenre   Spansk & tango
Söndag 13 oktober
Universitetsaulan, Uppsala
Konsert kl 18:30

Huvudvärdar

                                             
Sponsorer, gitarrvänner och samarbetspartners

                                          
                                                        


                                                                    


       
                                                                            Uppsala Gitarrfestival är medlem i följande organisationer och nätverk


                                          

Uppsala Internationella Gitarrfestival
Uppsala, Sweden
infoo@ouppsalagitarrfestival.se
Org.nr/VAT SE556735-9103

© 2022 Uppsala Internationella Gitarrfestival