• Freak Kitchen feat. Jonas Hellborg

    Köp biljett    Konsert torsdag 10 oktober kl 21


Mohini tvingas lämna återbud - Ersättarbassist blir Jonas Hellborg

Svenske Jonas Hellborg tillhör basisternas världselit. Nu kommer han till Uppsala gitarrfestival och ersätter den indiska basisten Mohini Dey som tvingats lämna återbud i sista minuten på grund av sjukdom i familjen. Jonas medverkar vid Freak Kitchens konsert på torsdag den 10 oktober och ger även en workshop samma dag.

– Uppsala i mitt hjärta, många gig på Rackis under flera decennier, nu på eminent gitarrfest med IA Eklundh och Björn, tiptop! säger Jonas Hellborg. Bl a minns han en spelning på Rackis med självaste Joe Satriani.

Extremvirtuosa hårdrockarna från Göteborg, Freak Kitchen har sedan starten i början av 1990-talet förnyat rocken med att ta in nya influenser och skapat ett helt unikt sound. De turnerar över hela världen och frontmannen Mattias IA Eklund pryder omslagen på de allra mest prestigefyllda gitarrmagasinen. Freak Kitchen har bla framträtt med världsgitarristen Steve Vai i Uppsala, just här, på Uppsala Internationella Gitarrfestival i samband med tioårsjubileet 2013.

Freak Kitchens senaste album Confusion To The Enemy kom förra hösten och följdes av en turné runt välden. Men nu är de tillbaka igen och vi har den stora förmånen att få uppleva dem tillsammans med en av världens topp basister Jonas Hellborg.

Mer om Jonas Hellborg
Jonas Hellborg har under sina 40 år som solobasist utvecklat en kraftfull och spännande egen stil. Välkommen till en konsert med basspel som du aldrig tidigare hört det. 

1978 inledde Jonas Hellborg, en då 20 årig svensk bass, sin unika karriär. Inspirerad av Keith Jarretts pianosolon och den brittiska basisten Colin Hodgkinsons uppfinningsrika användning av ackord på bas, utvecklade Hellborg sin egen teknik för elbas. Hans äventyrliga inställning ledde till ett framträdande på jazzfestivalen i Montreux, som i sin tur ledde till konstellationer med flera av dagens viktigaste fusionmusiker. Bland dem finns Michael Brecker, Michael Shrieve, Billy Cobham, Reebop Kwaku Baah, och inte minst John McLaughlin som anställde Hellborg för sin reformerade Mahavishnu Orchestra. 1979 släppte Hellborg sin första soloplatta, "The Bassic Thing", som följdes 1982 av "Elegant Punk". Ett album som fick upp öronen på producenten Bill Laswell. Det mynnade ut i flera inspelningsprojekt och en gemensam inspelningsstudio i Greenpoint, New York.

Mohini Deys återbud
På grund av allvarlig sjukdom i familjen har Mohini Dey tvingats lämnat återbud för sin medverkan vid årets Internationella Gitarrfestival. Hennes fästman har drabbats av allvarlig sjukdom med fara för livet. Mohini Dey skulle vid festivalen bland annat ha gästspelat med Freak Kitchen.
– Min fästman kämpar för sitt liv just nu. Detta är ett ögonblick där jag måste vara med honom, för att jag inte kan förlora honom, säger Mohini i ett brev till gitarrfestivalen.

Mohini lovar samtidigt att återkomma mycket snart till festivalen med en ”Slamming Concert!”

Den indiska basisten Mohini Dey är inget annat än en sensation! Hon är 22 år men redan världsartist som bjudits in att spela med en lång rad internationella supermusiker: Steve Vai, Quincy Jones, Simon Phillips, Stanley Clarke, Jordan Rudes, Dave Weckl, Mike Stern, listan går att göra hur lång som helst och omfattar även indiska artister som Salim Sulaiman, Clinton Cerejo, Neeti Mohan, Amit Trivedi, Sunidhi Chauhan, Shreya Ghoshal, Arijit Singh och många fler.

Musikgenre   
Experimentell rock - Comedy rock - Progressiv metal - Jazzfusion
Torsdag 10 oktober
Workshop Jonas Hellborg kl 15 
Workshop Mattias IA Eklundh kl 16
Konsert kl 21 

Huvudvärdar

                                             
Sponsorer, gitarrvänner och samarbetspartners

                                          
                                                        


                                                                    


       
                                                                            Uppsala Gitarrfestival är medlem i följande organisationer och nätverk


                                          

Uppsala Internationella Gitarrfestival
Uppsala, Sweden
infoo@ouppsalagitarrfestival.se
Org.nr/VAT SE556735-9103

© 2022 Uppsala Internationella Gitarrfestival