• Egberto Gismonti — fredag 12 oktober

    Köp biljett     Konsert kl 20
Den världsunika brasilianske gitarristen, pianisten och kompositören Egberto Gismonti är nu klar för Uppsala Internationella Gitarrfestival son firar femton år. 12 oktober står han på scen på UKK för hans enda Sverigespelning.

Det finns knappt ord som räcker till att beskriva Egberto Gismontis mångsidighet och musikaliska förmåga. Han är hypervirtuos gitarrist, kompositör och gör dessutom i stort vad han vill också vid pianot. Hans cv fyller flera sidor med egna album och samarbeten med artister som Nana Vasconcelos, Jan Garbarek, Collin Walcott, Ralph Towner och Charlie Haden. Han har också gjort musik till ett sextiotal filmer.

Som rekordung antogs han vid konservatoriet i Rio där han studerade klassiskt pianospel i femton år. Nyfiken på den moderna klassiska musiken flyttade han till Paris där han studerade för legendariska Nadia Boulanger. Hon inspirerade honom att låta den brasilianska musiken ta plats i hans ofta avancerade kompositioner.

Han lydde hennes råd och flyttade hem till Brasilien där han nu i femtio år skapat en oupphörligt fascinerande musik som korsar flera olika genrelinjer – klassiskt, jazz, världsmusik, modern musik. Starka inspirationskällor är också Jimi Hendrix och Django Reinhardt, och som en röd tråd genom allt löper kärleken till den brasilianska musiken.

En livekonsert med Egberto Gismonti är en upplevelse och ett musikaliskt äventyr som går utöver det mesta. Ur sin tiosträngade akustiska gitarr lockar han med en arsenal av egna speltekniker både starka och inbjudande musikaliska uttryck. Pianot förvandlar han till en hel orkester.

Missa inte Egberto Gismontil, en i ordets rätta bemärkelse världsmusiker. Det är hans enda konsert i Sverige . Dessutom håller han i en workshop.

Fler artister sedan några veckor är det klart att även världsstjärnan Al Di Meola kommer till festivalen. Fler artister släpps under våren.

Uppsala Internationella Gitarrfestival är idag en av världens mest inflytelserika festivaler med gitarrmusiken i centrum. I år firar festivalen 15-årsjubileum och alla gitarrälskare kan se fram emot ett händelserikt år med gitarrmusiken i centrum.

Musikgenre
Brasiliansk, jazz, världsmusik
Konsert
Fredag 12 oktober kl 20

Köp biljett


Öppet forum

Lördag 13 oktober kl 14

Lyssna på en av Brasiliens mest originella och meriterade musiker. Ett föredrag om hans liv som musiker och kompositör. Hans drivkraft, inspiration och musikinfluenser, mm.

Vill du uppleva mer Uppsala?
Boka boende och läs om tips här

Huvudvärdar

                                             
Sponsorer, gitarrvänner och samarbetspartners

                                          
                                                        


                                                                    


       
                                                                            Uppsala Gitarrfestival är medlem i följande organisationer och nätverk


                                          

Uppsala Internationella Gitarrfestival
Uppsala, Sweden
infoo@ouppsalagitarrfestival.se
Org.nr/VAT SE556735-9103

© 2022 Uppsala Internationella Gitarrfestival