Claes Ottelid är malmögitarristen som skapat sin egen spelstil inom den svenska folkmusiken. Med inspiration från bland annat flamencon har han som ingen annan gett fiollåtarna ett nytt liv i gitarrens klangvärld. Han blandar gamla polskor och gånglåtar med nyskrivet material och vid Uppsala Gitarrfestival får vi höra honom i svängigt samspel med den magnifika slagverkaren Tina Quartey. På cd:na "Gitarrpolska" (2006) och "Alonso's Tune" (2012) kan man uppleva hans spel, som han också ingående beskrivit i kompendiet "Svenska låtar på spansk gitarr".

Ottelid studerade för professor Per-Olof Johnson vid Musikhögskolan i Malmö, där han snart själv anställdes som lärare och numera är lektor.

Med det klassiska gitarrspelet som utgångspunkt, har genrebredden ändå varit en utmärkande egenskap i hans verksamhet. Förutom klassisk musik och folkmusik har han gjort sig känd som tangomusiker och även spelat jazz och flamenco.

År 2017 kom boken "Gitarrhemligheter. 18 essäer om gitarrspel" där Ottelid på ett resonerande och analytiskt vis avhandlar en rad områden som annars sällan eller aldrig får den genomlysning de förtjänar. En unik bok som ägnas ett eget seminarium vid årets festival.

Tina Quartey är en av Sveriges slagverkspionjärer inom folk- och världsmusik. På sina musikaliska resor i unga år mötte hon slagverksmusik i Brasilien och på Kuba. De instrument hon fördjupat sig i är framför allt den brasilianska musikbågen berimbau, congas, kalebassinstrumentet shekeré och afrokubanska batátrummor. Dessutom använder hon gärna keramikinstrumentet udu. I mötet med den skandinaviska folkmusiken har hon format sitt eget musikaliska språk där rytmiska strukturer från olika trumtraditioner »översätts« för att kunna samspela med de skandinaviska dansrytmerna. Förutom alla konstellationer hon spelat i genom åren, så använder hon gärna sitt melodiösa, uttrycksfulla slagverksspel till teatermusik eller soloperformance.

Vi har bland annat hört henne i Filarfolket, Groupa, i en duo med spelmannen och kompositören Mats Edén, samt i Ale Möllers och Lena Willemarks projekt Nordan – en ny platta med dessa musiker kommer att spelas in i februari 2019 och liksom föregångarna ges ut på det tyska skivbolaget ECM.

Hon är också aktuell med Lena Willemarks tonsatta diktsvit Blåferdi, som fortsätter att turnera sedan kritikerrosade och grammisnominerade cd:n släpptes 2016. 

Musikgenre   
Folkmusik, klassiskt, tango, flamenco, ...
Konsert
Torsdag 11 okt kl 18

Köp biljett

Huvudvärdar

                                             
Sponsorer, gitarrvänner och samarbetspartners

                                          
                                                        


                                                                    


       
                                                                            Uppsala Gitarrfestival är medlem i följande organisationer och nätverk


                                          

Uppsala Internationella Gitarrfestival
Uppsala, Sweden
infoo@ouppsalagitarrfestival.se
Org.nr/VAT SE556735-9103

© 2022 Uppsala Internationella Gitarrfestival