Gitarristen Robert ”Robi” Svärd har med sitt debutalbum Pa’ki Pa’ka fått många av flamencons främsta musiker att kippa efter andan. Flerfaldigt prisbelönt och flitigt anlitad av de bästa. 
 
Medverkande: Alfredo Tejada sång, Miguel ”El Cheyenne” slagverk, Joan Masana Bas, Ann ”La Pantera” Sehlstedt dans. Gästartist: Afra Rubino.

Gitarristen Robert ”Robi” Svärd har fått många av flamencons främsta musiker att dra efter andan av häpnad. För som ingen annan får gitarren att dansa och vibrera av flamencons kraft. Det är ytterst sällan en ickespansk flamencoartist lyckas lämna ett så stort internationellt avtryck som Robert “Robi” Svärd har gjort. 

Han har under de senaste åren gjort en fenomenal resa från att vara en doldis inom flamencovärlden till en av världens absolut främsta. Alla de stora vill vara med och dela scen med Robert. På hans debutalbum Pa’ki Pa’ka som släpptes förra våren medverkar också två av flamencons just nu allra största namn, sångaren Alfredo Tejada och slagverkaren Miguel “El Cheyenne”.

Robert ”Robi” Svärd gjorde redan förra året ett gästspel vid Uppsala Internationella Gitarrfestival när legendariske Paco de Lucias gitarrbyggare ville att han skulle spela på den nyligen bortgångne mästarens specialbyggda gitarr.

Bästa artist 2017 Songlines magasinet
Utan överdrifter är Robert Svärd en helt exceptionell musiker som intagit en position bland flamencons frontfigurer. Brittiska BBC reste till Sverige enkom för att göra en dokumentär om honom. Han har nominerats till Best Artist 2017 av magasinet Songlines. Här hemma i Sverige dubbelnominerades han vid Folk & Världsmusik-galan som Årets artist och Årets utgåva för Pa’ki Pa’ka. 

Robert Svärd började spela gitarr redan som fyraåring och har studerat både i Australien och i Spanien. Hans musik bygger på gedigen flamencotradition men är ändå hans egen. Både hans musik och fantastiska teknik gör honom helt unik på dagens flamencoscen.

Framstående lineup
Med sig till Uppsala Internationella Gitarrfestival har han också dansare och en grupp internationellt framstående spanska musiker. 

Alfredo tejada en av de mest populära och eftertraktade sångare i flamencovärlden som ofta ses tillsammans med andra storheter som Eva Yerbabuena, Antonio Canales, La Lupi och Manuel Liñan. 2015 släpptes Alfredos album “Directo” vilket framröstades som ett av de viktigaste flamencosång albumen det året, och som sedermera skrivit in honom i flamencons historieböcker som en av de stora rösterna. Alfredo är känd för att bl.a skriva sina egna texter, hans förmåga att anpassa sig till flamencons alla nyanser, och hans mycket känslosamma, dynamiska och kraftfulla stämma. Som kronan på verket kammade han i år hem den åtråvärda “Lámpara minera” i den prestigefyllda tävlingen Festival Internacional del Cante de las Minas de La Unión, det finaste en flamencosångare kan vinna. 

Slagverkaren Miguel “El Cheyenne” kommer från en av de stora romska familjerna i Granada, och i denna släkt återfinns några utav de allra största artisterna genom historien. Miguel förvaltar denna tradition väl då han själv anses vara en av de allra mest uppskattade flamencoslagverkarna i världen just nu. 

Joan Masana är en av Spaniens mest framstående basister. Han spelar till vardags i en rad olika miljöer och genrer, men kanske är han mest erkänd som en av de få som bemästrar både jazz och flamenco och uppträder regelbundet med många de stora flamencoartisterna.

Dans
Dansaren Ann Sehlstedt - “La Pantera”, började dansa flamenco redan som 13-åring och fastnade snabbt för detta uttryckssätt. Hon är musikalisk och dynamisk känd för sitt starka uttryck och kraftfulla dans. Hon vunnit priser i Spanien i bl a den prestigefyllda tävlingen Certamen de Madrid, samt varit personligt inbjuden att dansa med kompaniet Nuevo Ballet Español.

Special gäst
Dessutom medverkar som gästartist den fenomenala flamencogitarristen Afra Rubino med sin inbjudande blandning av traditionell flamenco, latinamerikansk gitarr och helt egna element. Hon är utbildad i Spanien där hon också varit verksam under många år, men numera är verksam i hemsatden Götebrog.

Flamenco workshop
Robert & Afra ger även en gemensam workshop på festivalen som är öppen för alla.

Musikgenre   Flamenco
Konsert
Söndag 15 oktober kl 19
Pris från 255 kr
(Bokningsavgift tillkommer)

Köp konsertbiljett


Flamenco workshop
Robert & Afra ger även en gemensam workshop på festivalen som är öppen för alla.

Robert Svärd

Facebook-sida

Huvudvärdar

                                             
Sponsorer, gitarrvänner och samarbetspartners

                                          
                                                        


                                                                    


       
                                                                            Uppsala Gitarrfestival är medlem i följande organisationer och nätverk


                                          

Uppsala Internationella Gitarrfestival
Uppsala, Sweden
infoo@ouppsalagitarrfestival.se
Org.nr/VAT SE556735-9103

© 2022 Uppsala Internationella Gitarrfestival