Med attityden hos ett rockband, fenomenal spelteknik och alltid på jakt efter musikens innersta väsen har Los Angeles Guitar Quartet – LAGQ – positionerat sig som en vår tids mest betydande gitarrensembler. De tvekar inte för någon repertoar och samarbetar med flera ikoniska musiker och kompositörer. För första gången besöker de äntligen Uppsala Internationella Gitarrfestival och Sverige.

– Det är en ära för oss i kvartetten att bli inbjudna till gitarrfestivalen i Uppsala! En fantastisk mötesplats som speglar gitarrens alla stilar och bjuder på gitarrspel på allra högsta nivå. Det är inte bara första gången vår kvartett besöker festivalen, vi kommer också att ge det Europeiska uruppförandet av Pat Methenys Road to the Sun, ett 25 minuter långt flersatsigt stycke skrivet exklusivt för oss. Musik som har allt det Pat Metheny står för – vackra svävande melodier, starkt driv och utsökta harmonier.

– Jag har beundrat LAGQ i många år. Det är ett privilegium att få samarbeta med så framstående musiker, kommenterar legendariske Pat Metheny som för övrigt själv gästade Uppsala Internationella gitarrfestival förra året.

De fyra medlemmarna i LAGQ tillhör alla toppskiktet av amerikanska gitarrister. Med musik som sträcker sig från bluegrass till Bach har ensemblen en unik förmåga att skapa konserter som blixtrar av energi och musikalisk känsla.

LAGQ bildades 1980 vid Thornton School of Music. Förebilden var Pepe Romero och hans gitarrkvartett. Men LAGQ skapade något helt eget och exceptionellt! De har också stora publikskaror över hela världen och framträder regelbudet på många av de allra mest prestigeladdade konsertscenerna – Carnegie Hall och Lincoln Center i New York, Wigmore Hall och Southbank Centre i London, Tokyo Opera City Concert Hall och Symphony Center Orchestra Hall i Chicago, för att ta några exempel.

På programmet står bl a Pat Metheny (europeisk uruppförande), musik från Cervantes tid, Brazilian pieces av Baden Powell Heitor Villa-Lobos och Bachs 6t Brandenburg,
Enseblem kommer även att hålla i flera workshops, masterclass och seminarier under festivalen 11-15 oktober.

ENSEMBELN
John Dearman – spelar på en specialbyggd sjusträngad gitarr. Undervisar också i gitarrspel på University of California.
William Kanengiser – en av grundarna. Har gjort hyllade arrangemang för kvartetten, bland annat Liszts Ungersk rapsodi nr 2.
Matthew Greif – medlem sedan 2006. Har studerat för både William Kanengiser och Scott Tennant.
Scott Tennant – också han en av grundarna. Har gett ut flera album i eget namn med musik av Joaquín Rodrigo. Undervisar i gitarrspel vid University of Southern California.

Musikgenre   Crossover
Konsert 
Lördag 14 okt kl 19:30
Pris från 295 SEK
(Bokningsavgift tillkommer)

Köp konsertbiljett

Los Angeles
Guitar Quartet

Huvudvärdar

                                             
Sponsorer, gitarrvänner och samarbetspartners

                                          
                                                        


                                                                    


       
                                                                            Uppsala Gitarrfestival är medlem i följande organisationer och nätverk


                                          

Uppsala Internationella Gitarrfestival
Uppsala, Sweden
infoo@ouppsalagitarrfestival.se
Org.nr/VAT SE556735-9103

© 2022 Uppsala Internationella Gitarrfestival