Medverkande Edin Karamazov, Indrakvartetten & gitarrorkester.
Dirigent & Kompositör Leo Brouwer

Möt två internationella storstjärnor – lutenisten och gitarristen Edin Karamazov och tonsättaren och dirigenten Maestro Leo Brouwer.

Edin Karamazov
är utan tvekan en av de allra mest intressanta lutenisterna på den internationella musikscenen. Hans bredd är oerhörd och sträcker sig från 1500-talets lutrepertoar till vår tids musik. Han är också känd för sina samarbeten med några av vår tids mest profilerade artister, som den amerikanska supersopranen och polarpristagaren Renee Fleming, countertenoren Andreas Scholl och framförallt Sting, med vilken han gjorde det omtalade albumet Songs from the Labyrinth med musik av John Dowland.

Karamazov har medverkat på över 80 album och framträder på flera av världens mest prestigeladdade konsertscener – Concertgebouw i Amsterdam, Philharmonie i Berlin Philharmonic, Carnegie Hall i New York och operan i Sydney.

Edin Karamazov ger även masterclass under festivalen.

Kubanske Maestro Leo Brouwer
är en av vår tids mest betydande gitarrtonsättare. Han också själv gitarrist och har framträtt på såväl de stora konsertscenerna som musikfestivalerna i Aldeburgh, Avignon, Edinburgh, Spoleto, Berlin och Rom. Sedan många är han också dirigent och har samarbetat med orkestrar som Berlinfilharmonikerna, BBC Concert Orchestra, Nouvelle Philharmonic i Paris och Madrids symfoniker. Hans musik var från början modernistisk, men från 1980-talet har han riktat sig mot en mer tonalt orienterad musik med influenser från hemlandet Kuba.

Vid konserten vid Uppsala Internationella Gitarr uruppförs hans El Decamerón Negro Quintetto med Edin Karamazov som solist. På konserten dirigerar han även en svensk gitarrorkester där hans verk Concierto de Tricastin gör Sverigepremiär. Brouwer har för övrigt även tidigare använt sig av Boccaccios berömda novellsamling Decamerone som inspiration för sin musik. Han kommer dessutom att dirigera det Europeiska uruppförandet av Concerto de Tricastin för gitarrduo och gitarrorkester.

Leo Brouwer ger även ett seminarium om hans arbete som musiker och kompositör och en masterclass .

Indrakvartetten bildades 1998 och har framträtt vid många musikfestivaler, bl.a. Musik i Kullabygden, Kulturfestival på Åland, West Cork Chamber Music Festival (Irland), Sandvikens kammarmusikfestival och Europäisches Kulturforum (Österrike), samt turnerat i Norge, Estland, Lettland Litauen och Italien. Kvartetten har också medverkat i Lars Noréns pjäs "Tyst musik" i Riksteaterns regi samt är flitigt engagerad av kammarmusikföreningar runtom i Sverige. Indrorna har fått ett flertal stipendier och utmärkelser, bl.a. från Confidencen och Anders Wall/Girestastiftelsen. 2002 blev kvartetten stipendiater vid Riksförbundet Sveriges Kammarmusikarrangörers "Ung&Lovande"-biennal i Västerås. Kvartetten har vid ett flertal tillfällen medverkat i TV och radio, bl.a. vid Riksdagens högtidliga öppnande och i Veckans konsert i SVT med Sjostakovitjs stråkkvartett nr. 8 i samarbete med skådespelaren Henric Holmberg.

Gitarrorkestern består av etablerade svenska gitarrister och studerande från bl a musikhögskolor runtomi Sverige. Solister i orkestern är gitarristerna Eric Lammers och Jakob Henriques.

Musikgenre   Klassiskt & kubanskt
Konsert
Lördag 14 oktober kl 16:30
Pris från 285 kr
(Bokningsavgift tillkommer)

Köp konsertbiljett

Edin Karamazov

Facebook

Indrakvartetten

Hanna Göran, violin
Karolina Weber Ekdahl, violin
Diana Crafoord, viola
Isabel Blommé, cello

Huvudvärdar

                                             
Sponsorer, gitarrvänner och samarbetspartners

                                          
                                                        


                                                                    


       
                                                                            Uppsala Gitarrfestival är medlem i följande organisationer och nätverk


                                          

Uppsala Internationella Gitarrfestival
Uppsala, Sweden
infoo@ouppsalagitarrfestival.se
Org.nr/VAT SE556735-9103

© 2022 Uppsala Internationella Gitarrfestival