Ytterst få klassiska gitarrister har nått samma internationella ryktbarhet som brasilianske Fabio Zanon. Hans album med musik av Villa-Lobos har hyllats av musikpressen och utsetts till bästa album av The Gramophones gitarrkritiker. Debuten med London Philharmonic blev en fenomenal succé när han med kort varsel hoppade in som solist i Piazzollas Konsert för gitarr och orkester. 

Allt började redan 1996 när han inom loppet av två veckor vann två av världens mest krävande och prestigefyllda gitarrtävlingar: Francisco Tarrega International Competition i Spanien och Guitar Foundation of America International Competition i USA. Därefter gjorde en omfattande turné med 56 konserter i USA och Kanada och släppte i rask följd sina första tre cd. 

Fabio Zanons repertoar sträcker sig från den mest kända och älskade gitarrmusiken till helt nyskrivna verk, ofta komponerade direkt för honom. Under de senaste åren har han uruppfört gitarrkonserter av Jan van der Roost och Stephen Kenyon. Han ägnar också mycket energi till att gräva fram glömda mästerverk och uruppförde nyligen en gitarrkonsert av Manuel Faria (1895-1983). 

Fabio Zanons mångsidighet gör honom unik i gitarrvärlden. Exempelvis medverkar han på soundtracken till filmerna Les Enfants du Siècle med Juliette Binoche och Woman on Top med Penélope Cruz. I båda filmerna spelar musik av Luis Bacalov. För Radio Cultura i Brasilien har han även producerat serien The Art of Guitar – 26 program som bidrar till att skapa nya lyssnare och att uppmärksamma instrumentet gitarr.

Fabio ger både konsert och masterclass under festivalen.

MUSIKGENRE   Klassiskt

Fabio Zanon

Huvudvärdar

                                             
Sponsorer, gitarrvänner och samarbetspartners

                                          
                                                        


                                                                    


       
                                                                            Uppsala Gitarrfestival är medlem i följande organisationer och nätverk


                                          

Uppsala Internationella Gitarrfestival
Uppsala, Sweden
infoo@ouppsalagitarrfestival.se
Org.nr/VAT SE556735-9103

© 2022 Uppsala Internationella Gitarrfestival