Anoushka Shankar debuterade som sitarsolist i New Dehli vid tretton års ålder. Vid tjugo hade hon etablerat sig som en av världens främsta sitarspelare. Som ingen annan briljerar hon med sin uttrycksrikedom, sin extrema teknik och sin ödmjuka framtoning. Nu kommer hon till Uppsala Internationella Gitarrfestival. 

Just nu är Anoushka Shankar högaktuell med albumet Land of Gold, hennes fjärde release på prestigeetiketten Deutsche Grammophon. Och återigen lyckas hon förena sitt brinnande engagemang för världens stora frågor med sin suggestiva och mångskiftande musik. – Land of Gold har sitt ursprung i den humanitära situationen för flyktingar som sammanföll med tiden då jag fick mitt andra barn. Kontrasten mellan min möjlighet att skapa trygghet till min nyfödda, och andra som desperat ville ge samma säkerhet för sina barn påverkade mig starkt säger Anoushka.


Hon växte upp på tre olika kontinenter. Hon mötte redan som ung en rad av vår tids mest inflytelserika musikprofiler. Hennes far Ravi Shankar var musikalisk förebild för gestalter som George Harrison, Philip Glass och John Coltrane. Det är sådant som sätter spår. Det har också gjort Anoushka Shankar till en extraordinär musikpersonlighet som förenar indisk klassisk musik med element från flamenco, jazz electronica och klassisk musik.

Anoushka Shankar har nominerats flera gånger till Grammy Awards i kategorin world music. Och musikkritiker över hela världen har hyllat hennes innovativa sitarspel som bjuder in lyssnaren att till en sinnlig, vacker och förtrollande musikvärld.

Det går helt enkelt inte att vara neutral inför namnet Shankar. Den legendariske sitarspelaren Ravi Shankar var läromästare och guru som påverkade Beatles, spelade på Woodstockfestivalen och komponerade musik för symfoniorkester och hade inflytande på klassiska musiker som violinisten Yehudi Menuhin.

Under tjugo års tid var Anoushka var en av hans allra närmaste medmusiker. Idag är hon sitarspelare och kompositör som med sin egen konstnärliga vision för arvet från Ravi vidare, samtidigt som hon utvecklar musiken och ger den ny kraft.

Den starka och genuina traditionen från hinduismen fick hon med sig under uppväxten. Det kosmopolitiska livet från olika delar av världen och en vidöppen konst- och musiksyn har sedan tillfört mängder av andra ingredienser i Anoushka Shankars musik.

På sitt sjunde album, Traces of You, som kom förra året, det andra på det renommerade bolaget Deutsche Grammophon, samarbetar hon med sångerskan Norah Jones som dessutom är hennes halvsyster. Ravi Shankar dog under föreberedelserna till albumet som blev deras gemensamma hyllning till Ravi Shankar.

Tillsammans med sin ensemble presenterar hon vid Uppsala Internationella Gitarrfestival ett program från sin senaste skiva Land of Gold

Anoushka Shankar - Sitar
Manu Delago - Hang Drums and Percussion
Tom Farmer - Upright Bass and Keyboard
Sanjeev Shankar - Shehnai

MUSIKGENRE  
Klassiskt indiskt, crossover

Anoushka Shankar

Huvudvärdar

                                             
Sponsorer, gitarrvänner och samarbetspartners

                                          
                                                        


                                                                    


       
                                                                            Uppsala Gitarrfestival är medlem i följande organisationer och nätverk


                                          

Uppsala Internationella Gitarrfestival
Uppsala, Sweden
infoo@ouppsalagitarrfestival.se
Org.nr/VAT SE556735-9103

© 2022 Uppsala Internationella Gitarrfestival