Terry Riley — a musical collaboration featuring Gothenburg Combo and Gyan Riley


Det är bara några få personer som kan hävda att de förändrat musikhistorien. Terry Riley är en av dem. Han finns där i samma gäng som Stravinsky och Miles Davis och några till. Det som gör honom så märkvärdig är att han är upphovspersonen till den musikaliska minimalismen. Nu kommer han till Uppsala Internationella Gitarrfestival.

– Jag ser mycket fram emot oktober och festivalen i Uppsala där jag kommer att framträda med Gyan Riley och The Gothenburg Combo. Vi presenterar delar av The Book of Abbeyozzud, min samling kompositioner för gitarr. Dessutom ska vi tillsammans göra musik av mig som involverar improvisation. Det ska bli mycket spännande! säger Terry Riley.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse att få jobba med en av våra största inspirationskällor säger David Hansson och Thomas Hansy i The Gothenburg Combo.

Rileys stycke ”In C” var själva startpunkten för minimalismen och förra året var det femtio år sen han skrev det banbrytande verket. I år fyller Riley själv åttio och firar bland annat med att komma till Gitarrfestivalen i Uppsala i oktober. Med sig har han sonen Gyan Riley, en av världen mest framstående gitarrister med inriktning på ny musik, som kommer att spela ett helt nytt stycke av Terry Riley.

På programmet finns också det berömda ”In C” som består av femtiotre olika melodifragment som upprepas och lagras på varandra till en suggestiv men ständigt varierande klangkropp. Ett femtiotal svenska gitarrister och andra instrumentalister medverkar vid ett unikt framförande som leds av den hyllade gitarrduon The Gothenburg Combo.

Vid festivalen kommer Gyan och Terry Riley att framträda både solo och som duo samt tillsammans med The Gothenburg Combo som också framför musik från sitt kritikerrosade album "Guitarscapes" samt ytterligare ny och gammal musik signerad Terry Riley.

Konserten är ett unikt tillfälle att få höra den minimalistiska förebilden live. Han är en ikon och inspirationskälla för många. I Amerika finns namn som Philip Glass, Steve Reich och John Adams, I Europa Michael Nyman, Gavin Bryars, Arvo Pärt och många många fler. Minimalismen har också haft enorm betydelse för pop/rock-scenen. Terry Riley har själv samarbetat med musiker som John Cale, en av grundarna av den legendariska rockgruppen Velvet Underground. Han har dessutom ett långt samarbete med Kronoskvartetten vilket resulterat i tretton stråkkvartetter.


The Gothenburg Combo

"Duon har en precision och fantasi, ett driv svårt att motstå."
— Mikael Strömberg, Aftonbladet

The Gothemburg Combo är en av Sveriges internationellt mest framgångsrika ensembler inom den klassiska och nutida musiken och turnerar regelbundet i Europa, USA, Kina och Latinamerika. Duon, bestående av gitarristerna David Hansson och Thomas Hansy, har med sitt unika musikaliska samspel och sina egna kompositioner rönt stor uppmärksamhet runt om i världen. De har hyllats för sitt nytänkande och sina okonventionella konserter och inte minst för sin ovanligt starka scennärvaro. Deras senaste skiva, Terry Riley-hyllningen Guitarscapes har liksom föregångarna Soundscapes (2007) och Sketches of the World (2010) lovprisades av kritikerkåren och legat på flera tidningars årsbästa-listor.

   

Gothenburg Combo

Konsertprogram

Simply M
Terry Riley

Mongolian Winds
Terry and Gyan Riley

Etudes
Gyan Riley

Folk Song
Terry and Gyan Riley

Song from the Old Country 
Terry and Gyan Riley

— Paus —

Zamorra
The Gothenburg Combo

Highway One-Music in 3 parts
The Gothenburg Combo

Sunrise of the Planetary Dream Collector 
Terry Riley, Gyan Riley and The Gothenburg Comb

In C
Terry Riley, Gyan Riley, The Gothenburg Combo, Elena Casoli, Jakob Henriques

Huvudvärdar

                                             
Sponsorer, gitarrvänner och samarbetspartners

                                          
                                                        


                                                                    


       
                                                                            Uppsala Gitarrfestival är medlem i följande organisationer och nätverk


                                          

Uppsala Internationella Gitarrfestival
Uppsala, Sweden
infoo@ouppsalagitarrfestival.se
Org.nr/VAT SE556735-9103

© 2022 Uppsala Internationella Gitarrfestival