Jennifer Battens spel blixtrar av kreativitet. Speltekniskt tycks hon inte känna några gränser. Med sin sceniska energi har hon lyft artister som Michael Jackson och Jeff Beck.

Jennifer Batten är en verkligt unik gitarrist.

När Jennifer Batten valdes bland hundra andra gitarrister att turnera med Michael Jackson ändrades hennes liv. Även Michael Jacksons. Jennifer Batten blev en musikaliskt och visuellt viktigt del Michael Jacksons tre världsturnéer Bad, Dangerous, och HIStory tour. Batten och Jackson delade scen i femton års tid och på klippen med Michael Jackson och Jennifer Batten inser man hennes stora betydelse för showernas sceniska styrka och musikaliska kraft.

Det insåg även gitarristen Jeff Beck som när hon turnérat klart med Jackson frågade om hon ville vara med i hans grupp. Jennifer Batten anslöt sig och medverkade på plattorna Who Else och You Had It Coming, som båda följdes av omfattande världsturnéer.

Det var Jeff Beck som introducerade Jennifer Batten till electronica, techno och att experimentera med ljud och ny teknik. Men långt tidigare, redan på hennes första soloalbum från 1992, hörs hennes musikaliska öppenhet. Vid sidan av egna låtar i gränslandet mellan instrumental hårdrock och jazz finns här också två versioner av John Coltranes Giant Steps och en egen tolkning av Rimsky-Korsakovs Humlans flykt.

På sitt andra album Tribal Rage: Momentum spetsade hon sin virtuosa rock med afrikanska trummor, karibiska steel pans och australisk didgeridoo. Och på sitt tredje album, Whatever från 2007, har hon inte nöjt sig med bara en musik-cd. Releasen omfattar också en dvd med intervjuer, innovativa gitarrlektioner och Battens egna konstfilmer och foton.

Hon är inspirerad och influerad av Weather Report, Jeff Beck, The Prodigy, Zappa och jazzgitarristen Diorio. Samtidigt oupphörligt framåtblickande, dessutom gediget utbildad vid Guitar Institute of Technology (numera Musicians Institute) i Hollywood, där hon själv sedan dess gett många clinics. Hon har också publicerat eget undervisningsmaterial.

När Jennifer Batten turnerade med Michael Jackson HIStory Tour gjordes en halvtidskonsert i Hollywood Bowl. Den tv-sändes i 80 länder och hade 1,5 miljard tittare och var det största tv-evenemanget någonsin. Men det är händelser som ändå inte förändrat Jennifer Battens ödmjuka förhållande till musiken.

Ta chansen att se och höra en av de verkligt stora rockgitarristerna i vår tid. Med sig till Uppsala Internationella Gitarrfestival har hon ett gäng musiker som turnerat med många av de allra största, som Juli Jon Roth, tidigare i Scorpions, Vinnie Moore från UFO och förre Iron Maiden-medlemmen Blaze Bayley.

Jennifer Batten
Gio DeLuigi,
singer
Nazzareno Zacconi, rytm guitar
Simon Fitzpatrick, bass
Jerry Sadowski, drums

Det blir både en konsert och en clinic.

Huvudvärdar

                                             
Sponsorer, gitarrvänner och samarbetspartners

                                          
                                                        


                                                                    


       
                                                                            Uppsala Gitarrfestival är medlem i följande organisationer och nätverk


                                          

Uppsala Internationella Gitarrfestival
Uppsala, Sweden
infoo@ouppsalagitarrfestival.se
Org.nr/VAT SE556735-9103

© 2022 Uppsala Internationella Gitarrfestival