Anabel Montesinos
— missa inte hennes sista konsert!

Biljetter Uppsala Alfvensalen söndag 23/3 kl 14 (biljettköp även på plats)
"Warm tone, and flawless performance by a virtuoso"

The New York Times

Anabel Montesinos gjorde sina första solokonserter redan vid tolv års ålder. Sedan dess har hon utvecklats till en världsvirtuos inom den klassiska gitarrmusiken. Nu gör den hyllade spanska gitarrstjärnan ett för många gitarrälskare efterlängtat återbesök i Sverige.


Anabel Montesinos är ett av Spaniens mest uppmärksammade gitarrfenomen. Hon har belönats med en mängd internationella priser och utmärkelser och har fått både kritiker och publik att häpna med sitt oerhört virtuosa och innerliga spel.

Sedan debuten som underbarn på Mallorca har hon utvecklats till en fullblodsmusiker som med scenisk karisma och bländande teknik laddar varje konsert med massor av energi och starka uttryck. Anabel Montesinos är uppvuxen i den kultur- och traditionsrika trakten kring Sevilla i Södra Spanien och älskar rytmerna och melodierna i de spanska danserna.

Idag turnerar Anabel Montesinos i både Europa och övriga världen och har framträtt på många av de största scenerna. Hon fick stående ovationer i Carnegie Hall i New York vid inledningskonserten på sin turné 2011 och har efter det framträtt både solo och tillsammans med orkester i en rad länder på flera kontinenter: Mexiko, Italien, Bahamas, Tyskland, Rumänien, Ryssland, bland annat.

När Uppsala Internationella Gitarrfestival 2010 hade den spanska gitarren som tema var det Anabel Montesinos och den alldeles nyligen bortgångne flamencogitarristen Paco de Lucía som stod för de mest bejublade konserterna. Om Anabel Montesinos uttryckte Paco de Lucía att ”hon har en varm, mycket djup kontakt med publiken.”

Hennes många och tidiga internationella framgångar gav tidigt ett kontrakt med Naxos och 2003 släppte hon sitt första album med romantisk gitarrmusik. Releasen fick stor internationell uppmärksamhet och 2011 kom hennes nästa album med fokus på klassisk spansk gitarrmusik. Nu har hon ytterligare ett album på gång som väntas komma till sommaren.

Med sin totala kontroll och ett spel som skiftar mellan mörker och ljus, intensitet och stillhet, mildhet och skärpa är Anabel Montesinos utan tvekan en av gitarrvärldens klarast lysande stjärnor.

Nu gör hon sin första Sverigeturné som inleds med en konsert på Södra Teatern i Stockholm den 13 mars med musik av några av hennes egna favorittonsättare: Rodrigo, Sor, Llobet, Granados och Tarrega. Under turnén kommer hon också att framträda tillsammans med Nordiska Kammarorkestern i Rodrigos berömda Concierto de Aranjuez vid konserter i Sundsvall, Örnsköldsvik och Härnösand. Turnén avslutas med en konsert i Alfvénsalen i Uppsala den 23 mars.

Konserter

13 mars — Södra Teatern, Stockholm, kl 19

15 mars — Norrtälje Konsthall, Norrtälje, kl 17 

16 mars — Rasbokils Kyrka, Uppsala, kl 13.30

16 mars — Vårfrukyrkan, Enköping, kl 18

17 mars — Musikhögskolan, Örebro, kl 19 

20 mars — Stadshuset, Sundsvall, kl 19 (with ora) 

21 mars — Säbrå kyrkan, Ö-vik, kl 19 (with orq) 

22 mars — Arnäs kyrka, Härnösand, kl 18 (with orq)  

23 mars — Alfvensalen, Uppsala, kl 14 — köp biljett här     

Lyssna

HuvudvärdarSponsorer och partners

Drottninggatan 3
753 10 Uppsala, Sweden
Tel: 018-10 12 64
Org.nr/VAT SE556735-9103
© 2013 Uppsala Internationella Gitarrfestival